Mik egy szép és tartós kanapé ismérvei?

Arra a döntésre jutottunk, hogy szükség van egy új ülőgarnitúrára. Hogyan tovább, mire figyeljünk, hogyan válasszunk jól?

Ha megszületett a döntés, hogy új kanapét szeretnénk otthonunkba ne rohanjunk rögtön a legközelebbi bútorboltba és ne vegyük meg az első luxus kanapét, ami szembe jön velünk. Óvakodjunk az impulzus vásárlástól, vizsgáljunk meg minden számunkra lényeges szempontot a döntés előtt. A kanapé vásárlás az egyik legnagyobb és legfontosabb beruházás otthonunkban, a kanapén ülve töltjük majd időnk nagy részét, így fontos, hogy biztosan jó döntést hozzunk. Útmutatónkkal segítünk elkerülni a későbbi csalódást és megtalálni azt a kanapét, ami nem csak jól mutat majd a lakásban, de tartós és kényelmes is lesz egyben.

Fotó: Pinterest

Hova kerüljön a kanapé és mekkora legyen a méret?

Először is el kell döntenünk, hogy a nappalink melyik részébe kerüljön majd a kanapé. Ehhez nagy segítséget nyújthat egy mérethelyes alaprajz, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor természetesen mi is felrajzolhatunk egy skiccet a tervezéshez. Gondoljuk át, hogy hol mutatna jobban, ha térbe állítjuk, az egyik oldalfalra, vagy a szoba sarkába? Ha nagy a nappalink, akkor elegáns hatást kelt a szoba közepén, ha viszont kisebb a szoba akkor inkább kerüljön fal mellé, hogy ne csökkenjen a térérzet. Ha már eldöntöttük a kanapé pontos helyét, akkor a következő kérdés, hogy milyen méretű legyen, hogy a helyiség szellős maradjon és a nyílászárók, bútorok könnyen megközelíthetők legyenek. A legjobb, ha elemes rendszerben rendelhető, tervezhető kanapéban gondolkodunk, mert ezeknél mi határozhatjuk meg a méretet, sőt azt is eldönthetjük, hogy milyen funkciókkal rendelkezzen.

Fotó: Novo Home / ADA

Irány a bútorbolt

Ha a fentieket alaposan átgondoltuk, mértünk, terveztünk, ötleteltünk, akkor irány a bútorbolt. Sőt, azt javasoljuk, hogy ne egy bútorbolt legyen, hanem inkább 4-5. Ne vegyük meg a kanapét az első üzletben, nézzünk körbe a nagyobb áruházláncoknál és kisebb szakkereskedésekben is, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Az üzletekben először mindig tegyünk egy nagy kört a kanapék között, hogy kiderüljön, melyik az a típus, ami egyáltalán nem tetszik, amit kizárhatunk. Ezután üljünk le minden nekünk tetsző kanapéra, sőt heveredjünk el rajta, ha otthon is inkább fekve használjuk majd. Ne érezzük feszélyezve magunkat, a teszthez az üzletekben kérhetünk átlátszó műanyag fóliát, így a cipőnket se kell levennünk. Ha a kanapé a teszt közben kényelmetlen, esetleg nyikorgó hangot ad, akkor felejtsük el, keresgéljünk inkább tovább.

Fotó: Pinterest

Milyen szempontokat vizsgáljunk?

Teszteljük, hogy melyik kanapé a legkényelmesebb. Határozzuk meg a számunkra ideális ülésmagasságot és ülésmélységet. Az ülésmagasságnál az a legjobb, ha a kanapén ülve talpunk a padlón pihen. Az ülésmélységnél arra figyeljünk, hogy a háttámlának kényelmesen neki tudjunk dőlni, és ne kelljen még két párnával megtámasztani a hátunkat. Kérdezzük meg az eladót, hogy a számunkra szükséges funkciók (ágy, ágyneműtartó, relax) a kinézett kanapéba beépíthetők-e.

Egy-egy modellnél vizsgáljuk meg az összes lehetőséget, mert lehet, hogy többféle, karfa, láb típus, ill. ülés- vagy háttámla magasság közül választhatunk.

Honnan tudjuk, hogy tartós lesz-e?

Kérdezzük meg az értékesítő kollégákat az üzletben, nagyon sok olyan információval gazdagodhatunk, amik egy megfontolt döntéshez elengedhetetlenek. Persze sokat elárul egy üzletről, ha nem találunk olyan eladót, aki tájékoztat bennünket, vagy találunk ugyan, de nem áll a helyzet magaslatán, hiányos ismeretei vannak a kiszemelt termékről, vagy esetleg azt sem tudja, hogy hol készül. Sokat segíthet az is a döntésnél, ha neves gyártó kanapéját választjuk, mert lehet ugyan, hogy egy márkás kanapé kicsit drágább, mint no name társai, de így biztosak lehetünk abban, hogy a bútorba minőségi alapanyagok kerülnek, a kivitelezés precíz lesz és a kanapénk hosszú ideig szolgálja majd kényelmünket.

Fotó: Novo Home / ADA

A tartósság alappillére – a megfelelő kanapé felépítés

A kanapé szerkezeti felépítése kulcsfontosságú a tartósság szempontjából. A stabil, nagyrészt keményfából álló állványzat adja az alapot és ha az alap nem megfelelő a kanapé nyikorogni fog, sőt nagyobb terhelés esetén akár le is szakadhat. Legalább ilyen fontos az ülőfelületek alátámasztását biztosító rugózat (vagy ritkább esetben hevederek) ezek nagyban hozzájárulnak az ülőfelület komfortjához, rugalmasságához és biztosítják a beépülő habok hosszú élettartamát. Az ülőfelületbe és háttámlába kerülő habok minőségében is óriási eltérések lehetnek. Mi az javasoljuk, hogy ha lehetőség van rá legalább 35 kg/m3 sűrűségű habot válasszunk.

Fotó: Pinterest

A külső borítás – szövet vagy bőr?

A kanapé borításához használt anyagot már látjuk az üzletben, így ezzel kapcsolatban már egy kicsit könnyebb a dolgunk. A kanapé szépségét és tartósságát is befolyásolja, hogy milyen bevonóanyagot választunk. Az utóbbi időben a szövetgyártás rohamos fejlődésének és a bőr extrém mértékű drágulásának köszönhetően a valódi bőr egy kicsit veszített népszerűségéből a szövettel szemben.   A szövet esetében két tesztérték a legfontosabb, elsősorban ez alapján döntsünk: az egyik a kopásállóság a másik pedig a tisztíthatóság. Ezen kívül persze még érdemes olyan mutatókat is megvizsgálnunk, mint a fényállóság – ha nagyon napfényes a helyiség, ahova a kanapé kerül, vagy a bolyhosodásra való hajlam – ha nagy igénybevételnek van kitéve a kanapénk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!