Miért válasszunk szezonális gyümölcsöket?

És egyáltalán, mikor teremnek?

Magyarországon továbbra sem számítanak túl népszerűnek a zöldségek és a gyümölcsök, legalábbis az országos statisztikát ezt mutatják. Hazánkban pedig rengeteg fajtából válogathatunk, és ha csak idény szerint vásárolunk, akkor sem kell lemondanunk az értékes tápanyagokról. Amikor arról van szó, hogy idény szerint vásárolunk, az azt jelenti, hogy az adott évszakban termett gyümölcsök és zöldségek között válogatunk.

Ennek több jelentősége is van, ami különösen akkor érvényesül, ha arra is figyelünk, hogy az asztalunkra kerülő finomságok honnan származnak. Ha ugyanis hazait választunk, nem egy hosszú repülőúton érlelt, távoli országban cseperedett gyümölcsöt, sokat teszünk a környezetünkért is, nem csak az egészségünkért.

Gyümölcs télen és nyáron?!

Amikor azt gondoljuk, hogy a téli hónapokban maximum az online kaszinó játékok segítségével láthatunk gyümölcsöt az otthonunkban, akkor nagyot tévedünk. Nem kell ugyanis lemondanunk a változatos és izgalmas ízekről,fogásokról akkor sem, ha szezonálisan vásárolunk, táplálkozunk.

A legszűkebb hónapok egyértelműen a téli időszakra tehetőek. Ilyenkor nincs annyi friss zöldség, viszont egy kis odafigyeléssel igen is kialakítható a változatosság. Télen akár spórolhatunk is, ha az aktuális gyümölcsökre és zöldségekre koncentrálunk, az egyetlen dolog, amire szükségünk lesz: a nyitottság. A burgonya, a cékla, a sütőtök, alma mind isteni sütve, de akár köretként, sőt krémlevesként is megállják a helyüket. Igaz ez a sárgarépára, a zellerre és a káposztára is, amik nem csak levesben, hanem főzelékként, illetve annak ízesítőjeként is megállják a helyüket.

Színekben a boldogság

A tavasz színe egyértelműen a zöld. Friss leveles zöldségek időszaka ez, spenót, sóska, snidling, medvehagyma, de a retek ideje is elérkezik ilyenkor. A madársaláta, illetve az újhagyma is elérhetővé válik, éppen úgy, ahogy az újburgonya, a petrezselyem vagy a spárga. Amikor ezeket a zöldségeket választjuk, akkor vitamindús, egészséges megoldások mellett döntünk. Ha pedig a helyi termelőktől szerezzük be őket, újabb fontos lépést tettünk meg.

Nyáron elérkezik a bőség ideje, amikor alig győzünk válogatni a finom gyümölcsök közül. Ilyenkor a lista olyan hosszúra nyúlik, hogy addig is elfáradunk, míg elolvassuk, nemhogy az egész piacot végigjárjuk. Mindenesetre az áfonya, a cukkini, az eper, a bazsalikom, a paradicsom, a sárgadinnye, a görögdinnye, a meggy, a málna, a sárgabarack és az őszibarack, de a tök, az uborka, a szőlő, a szilva és a szeder is ilyenkor válik elérhetővé.

Ősszel sem kell lemondani a finomságokról, ilyenkor a kelbimbó, a karfiol és a brokkoli is beszerezhető. A zeller, a patiszon és a karalábé is remek választás lehet, a kör pedig újra kezdődik előröl, folyamatosan biztosítva a vitamindús ételeket.

Pénztárcabarát

Ha nem vált egyértelművé, hogy miért válasszunk inkább szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, erről is ejtünk pár szót. Nem pusztán egy zöld hóbortról van szó, hanem arról, hogy sok pénzt takaríthatunk meg, amikor az aktuálisan termő, hazánkban is elérhető termékekre szavazunk. Ha a termelőktől vásárolunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kevesebb vegyszer és több vitamin jut a szervezetünkbe, arról is nem is szólva, hogy a hazai mezőgazdaságot támogatjuk. Ez persze kevés, amikor a bevásárlást tervezzük, de ha arra gondolunk, hogy kis kreativitással folyamatosan változatos étrendet biztosíthatunk magunknak és családunknak, mindezt úgy, hogy a környezetre is kevesebb terhet ró a fogyasztásunk, akkor talán már megjön a kedvünk, hogy a következő télen a sütőtököt emeljük be a kosarunkba.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!