Mi köze a harisnyának az ejtőernyőhöz?

5

Mindennapi életünket ezer meg ezer olyan tárgy veszi körül, melyek feltalálásának igazán rendkívüli és meglepő története van. Mit egykor a hadiipar alkalmazott, kis módosítással már a konyhánkban teszi könnyebbé az életünket.

A Viasat Explore egy feltáró dokumentumfilm-sorozattal érkezik szeptember 28-án, melyben megismerhetjük a hétköznapjainkat megkönnyítő, egyszerű tárgyak feltalálásának lenyűgöző történetét.

3

1938-ban egy amerikai vegyész, Wallace Carotheres még talán maga sem gondolta, hogy találmánya ekkora életutat jár be, és fiatal nőktől kezdve világháborús katonákig milliók használják majd. Ő találta fel ugyanis a nejlont, ami kezdetekben nők százezreit bolondította meg, mikor a DuPont cég piacra dobta az új, kényelmes és akkoriban forradalmian szexisnek számító harisnyanadrágot. Mivel korábban a harisnyák Japánból importált selyemből készültek, a háború előtti feszültség már nem tette lehetővé a beszerzést és a gyártást – ezért volt szükség egy innovatív megoldásra.

harisnya-erno

A műszál felhasználási területe azonban már akkor is sokrétű volt: készült belőle horgászzsinór, fogkefesörte és orvosi varrócérna is, ám kétségtelenül a legnagyobb hírnevet harisnyaként érte el. Az óriási siker – mely még ma is tart – csak akkor tört meg egy időre, mikor Amerika csatlakozott a II. világháborúhoz, így a nejlongyártás is „katonai szolgálatba állt”. Az ország akkoriban nem engedhette meg magának ennek az elasztikus anyagnak a pazarlását, sőt, – a győzelem érdekében – a már meglévő harisnyákat is bekérték a nőktől, hogy ejtőernyőket készítsenek belőle.

A háború végeztével a kereskedelem ismét óriásira nőtt a harisnyák iránt, így a DuPont cég pár nappal azután, hogy Japán megadta magát ismét visszatért a harisnyanadrágok gyártására. A sokszor tömeghisztériát okozó hiány több mint fél év múlva csillapodott, mire a piacon újra könnyen hozzá lehetett jutni.

Visszatekintve a történelem ezen izgalmas időszakára, láthatjuk mekkora utat tett meg a nejlon, és mennyire sokrétű felhasználása volt. Így legközelebb ha egy nő felhúz egy harisnyát, vagy meglátunk egy csinos lábon egy elegáns darabot, jusson eszünkbe: ez a jelentéktelennek tűnő anyag  valóban történelmet írt!

1

A nejlonharisnya és az ejtőernyő, a töltény és a serpenyő vagy a radar és a mikrohullámú sütő közötti érdekes kapcsolatokról többet is megtudhat a Viasat Explore ’Őrült találmányok’ című műsorából minden hétfőn 21 órakor.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!