“Mesterséges nap” segítségével akarnak környezetbarát üzemanyagot előállítani

Nagy teljesítményű „mesterséges nap” segítségével olyan eljárást fejlesztenek ki a jülichi Német Űrrepülési Központ (DLR) kutatói, amellyel fény révén üzemanyagot állíthatnak elő elsősorban nagy repülőgépek számára. Ehhez vízből hidrogént kell leválasztani, a hidrogén a jövő különösen környezetbarát üzemanyagainak egyike. A hidrogén elektrolízis útján állítható elő, elektromosság révén a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. Ez a folyamat igen drága, mivel nagy energiabefektetést igényel. A jülichi kutatók remélik, hogy jóval hatékonyabb módszert találnak a hidrogéntermelésre. Mivel a természetben nincsenek stabil fényviszonyok, megalkották a Synlight nevű napszimulátort, „a világ legnagyobb mesterséges napját”, amelyet csütörtökön helyeztek üzembe a Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő Jülichben.

dlrForrás: DLR

A berendezés 149 darab, összesen 350 kilowatt teljesítményű lámpából áll, amelyek hasonlatosak a mozik projektoraiban használt egységekre. Fényük nagyon hasonlít a Napéra. A belső lámpaernyők 1 méter átmérőjűek, egy 14 méter magas és 16 méter széles területen méhsejtszerűen helyezkednek el, és egy 20×20 centiméteres területre fókuszálnak. A nagyfokú koncentráció révén e részt tízezerszer több fény éri, mint amennyi napfény normális esetben érne egy ekkora felületet.

dlr-3Forrás: DLR

A lámpák fókuszában a DLR szerint akár 3000 Celsius-fokos hőmérséklet is keletkezhet. Ezt a hőt használják fel a vízalapú üzemanyag előállítására. Ezzel a viszonylag új kezdeményezéssel a DLR a hagyományosaknál gazdaságosabb módszert fejleszt ki még úgy is, hogy négy óra üzemidő alatt olyan sok áramot használ fel a Synlight, mint egy négyfős háztartás egy év alatt. A kutatók teszteket is végeznek a műszerrel a naperőművek hatékonyságának javítására és annak vizsgálatára, hogyan zajlanak az uv sugárzás hatásainak kitett anyagok öregedési folyamatai. Ezek elsősorban az űrkutatás és az ipar számára játszanak fontos szerepet.

Hauschild-Fotodesign, BFFForrás: DLR


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!