Mérgező habot ont magából egy szennyezett indiai tó

Bengaluru (korábbi nevén Bangalor, angol átírással Bangalore) India technológiai központja, Karnátaka állam székhelye. 10 millió lakosával India harmadik legnagyobb városa. Miután India 1947-ben elnyerte függetlenségét, Bengaluru a nehézipar központjává fejlődött, majd a csúcstechnológiai cégeket alapítottak sorra a városban, ami az informatikai iparág hatalmas fejlődéséhez vezetett. Az egymillió indiai informatikus körülbelül 30%-a Bengaluruban dolgozik, ezért a vársot az „indiai Szilíciumvölgyként” is emlegetik. Bengaluru régebben nevezetes volt közel ezer taváról, melyek többsége azonban az iparosodás és az urbanizáció miatt elszennyeződött vagy eltűnt, és így mára összesen 150 tó maradt a város környékén.

bengaluru

bengaluru-2

A város Bellandur nevű tava is rendkívül szennyezett. Nem csak a rengeteg szemét okoz problémát, hanem a tó korábban tiszta vizét az évek során annyira elszennyezték különféle vegyi hulladékokkal és szennyvízzel, hogy valahányszor esik az eső, a tó felhabosodik. A mérgező, büdös habot aztán továbbsodorja a szél és beteríti a közeli utcákat. A tó közelében élő emberek gyakran panaszkodnak fejfájásra, szédülésre, gyomorbetegségekre, és a bőrükön rendszeresen kiütések jelentkeznek.

Idén májusban ráadásul még tűz is keletkezett: valószínűleg egy égő cigarettától kapott lángra a vegyi anyagokat tartalmazó hab. Egy Bengaluruban dolgozó férfi, Debasish Ghosh már több képet is készített a jelenségről. Fotói az elmúlt hónapokban bejárták a világot. Ghosh célja az, hogy az indiai kormány végre foglalkozzon az egy évtizede fennálló problémával, ami ellen eddig még semmit sem tettek, pedig szigorú szabaályozással megfékezhetnék a tó tovvábbi szennyezését. Valószínűleg hosszú évekre (és persze rengeteg pénzre) lenne szükséges ahhoz, hogy a tavat megtisztítsák. Bengaluru lakosai azonban nem hisznek abban, hogy bármi is változni fog.

Belllandur-tó

Belllandur-tó

Belllandur-tó

Belllandur-tó

Belllandur-tó

Belllandur-tó
Fotók: Debasish Ghosh

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!