Megmenekülhetnek a kihalástól északi szélesszájú orrszarvúk

Sikerült mesterségesen megtermékenyíteni a San Diego-i állatkert egyik déli szélesszájú rinocéroszát. Az intézmény állatvédelmi programjának kutatói közleményükben azt írták, hogy a sikeres beavatkozásnak köszönhetően van remény, hogy fennmaradhat a kihaló északi szélesszájú orrszarvúk alfaja.

Forrás: endextinction.org 

A szakemberek folyamatos megfigyelés alatt tartják Victoriát, a vemhes rinocéroszt, míg 16-18 hónapos kihordási idő után megszületik a borja. Ha a vemhesség sikerrel zárul, a tudósok szerint Victoria „béranyaként” kihordhatja az északi szélesszájú orrszarvúk utódait, mert az alfajból már csak két nőstény, egy anya-lánya páros él Kenya egy rezervátumában, de ők nem képesek utód kihordására. Victoria egészséges, 1700 kilogrammos nőstény, a becslések szerint hétéves.

Az utolsó északi szélesszájú hím rinocéroszt, Sudant márciusban kellett elaltatni, annyira rossz állapotban volt az öregség miatt. A alfaj pusztulását az orvvadászok okozták.

Sudan,  utolsó északi szélesszájú hím  (Forrás: Make it Kenya/Stuart Price/flickr)
Forrás: Ol Pejeta Conservancy

Victoria az első a San Diego-i állatkert fajmegőrzési kutatóintézetének hat déli szélesszájú nőstény rinocérosza közül, amelyiknek sikerült megtermékenyülnie. A tudósok azt vizsgálják, hogy az állatok alkalmasak-e a rokon faj embrióinak „béranyaságára”. Ha alkalmasnak mutatják őket a tesztek, valamikor a következő évtizedben kihordhatják az északi rokon embrióját, amit a tudósok igyekeznek létrehozni.

Forrás: endextinction.org

Mivel északi szélesszájú rinocérosz petesejtje nem áll rendelkezésre, ezért az embrió előállításához géntechnológiára lesz szükség. A San Diego-i kutatóintézet „fagyasztott állatkertjében” 12 északi szélesszájú orrszarvú sejtjeit őrzik. Azt remélik, hogy a bőrsejtekből először őssejteket, végül spermiumokat és petesejteket tudnak kialakítani. Ezután mesterséges megtermékenyítéssel, lombikbébi-eljárással hozzák létre az embriót, amit az intézet hat nőstényébe ültetnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!