Megmenekülhet a pusztulástól az északi félteke legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője

Megmenekülhet a pusztulástól az északi félteke legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a kanadai Nagymedve, amelynek szigorú védelméről hosszú évek csatározásai után jött létre történelminek minősített megállapodás a helyi indián őslakosok, a környezetvédők, a fakitermelő cégek és a kormányzat között. Az egyezség értelmében a Brit-Kolumbia tartománybeli 6,4 millió hektáros terület 85 százaléka védett lesz, és csak 15 százalékán engedélyezik “az Észak-Amerikában legszigorúbb előírásoknak” megfelelő fakitermelést. Az egyezmény részeként tilos lesz a grizzlyk kereskedelmi célú vadászata a területen. A Nagymedve a világ egyik legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a fekete medve egyik ritka alfaja, a helyi őslakosok által szellemmedveként emlegetett Kermode-baribál otthona. A Kermode-baribálnak gyakran nagyon világos színű bundája van, körülbelül az állomány 10 százalékának fehér vagy krémszínű a bundája. A vidéken 26 indián törzs él.

big-bear-rainforest

medve-csalad

“A brit-kolumbiai táj esetén a Nagymedve-esőerdő az ékkő a koronán” – mondta Christy Clark, a kanadai tartomány miniszterelnöke. Szerinte az egyezmény a terület nagyobb védelmet szolgálja majd, ugyanakkor gazdasági lehetőségeket is biztosít az őslakosoknak és az ott élőknek. A megállapodásban foglaltak várhatóan tavasszal emelkednek törvényerőre. A 6,4 millió hektáros területet több mint felét borítják fák, ebből 2,3 millió hektárnyit ősi, akár kétezer éves vagy még öregebb példányok.

big-bear-rainforest-3

big-bear-rainforest-2

Környezetvédő szervezetekkel, például a Greenpeace-szel összefogva a helyi indián törzsek az 1990-es években indítottak harcot a fakitermelő vállalatok ellen, mert úgy látták, hogy az esőerdő pusztulásra van ítélve. Akcióik részeként utakat torlaszoltak el, tüntetéseket szerveztek – nemcsak Kanadában, hanem más országokban, például Ausztriában is. A tárgyalások csak az ezredforduló után kezdődtek meg, és csak most vezettek eredményre.

big-bear-rainforest-4

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!