Megkezdték az ásatásokat a náci aranyvonat feltételezett helyén

Lengyel és német kincsvadászok kedden hozzáláttak a legendás náci aranyvonat feltárását célzó ásatásoknak a délnyugat-lengyelországi Bagoly-hegységben, ahol a feltételezések szerint a kincsekkel teli állítólagos szerelvény annak idején eltűnt egy titokzatos alagútban. Piotr Koper lengyel és Andreas Richter német amatőr történész és keresőcsapata a Wroclaw és Walbrzych közötti vasútvonal mentén három helyszínen kezdte meg az ásást, ott ahol elmondásuk szerint tavaly földradarral megállapították a szovjet előrenyomulás miatt visszavonuló németek által állítólag a föld alá rejtett, Európából összerabolt kincsekkel teli szerelvény valószínű helyét Walbrzych közelében. A feltárások napokig tartanak. A munkát az interneten élőben közvetítik.

aranyvonat

Az állítólagos aranyvonatot rejtő feltételezett alagutat “magánvállalkozásban” akarja feltárni a kincsvadászpáros, mivel a szakértői vizsgálatok nem igazoltak semmiféle hasonló objektumot a mélyben, ezért sem állami, sem önkormányzati szervezetek nem vesznek részt a keresésben. A német-lengyel páros a feltárásokhoz megkapta a szükséges engedélyeket annak ellenére, hogy a Krakkói Tudományegyetem szakemberei talajtani vizsgálataik nyomán arra a következtetésre jutottak, nem valószínű, hogy a kincskeresők által feltételezett helyen rejtették el az aranyvonatot. A krakkói szakértők szerint elképzelhető ugyan, hogy egy alagutat rejt a terület, azonban semmiféle vonat nincs ott.

aranyvonat-7

A kincsvadászok szóvivője, Andrzej Gaik azt mondta lengyel újságíróknak, hogy Koper és Richter tisztában van az elmúlt hónapokban végzett tudományos vizsgálatok negatív eredményével, de ez sem tántorítja el őket, “teljes mértékben bíznak abban, hogy megtalálják az elveszett vonatot”. “Kell találnunk egy vasútvonalat, egy vasúti alagút bejáratát, és ha az alagút létezik, ott kell lennie a vonatnak” – hangoztatta Gaik.Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!