Meghalt a híres juhászkutya, aki megmentett egy egész pingvinkolóniát

15 éves korában meghalt Oddball, a híres abruzzói juhászkutya, akinek hatalmas szerepe van abban, hogy az ausztráliai Middle-szigeten élő törpepingvinek megmenekültek a kihalástól.

oddball-3

A térségben korábban több ezer kék pingvin, más néven törpepingvin élt, de a 90-es években annyira elszaporodtak a rókák, hogy 2006-ra szinte teljesen kiirtották az aprócska pingvinket, alig néhány egyed maradt belőlük. Az állatvédők és a szakemberek éveken át hiába próbálkoztak azzal, hogy megmentsék az egyre nagyobb veszélybe kerülő törpepingvin-kolóniát. A madarak száma néhány év alatt 5000-ről alig tízre apadt, ekkor összefogtak egy helyi gazdával, Oddball gazdájával (Allan Marsh), a pingvinek megmentéséért. A juhászkutyát, aki előtte tyúkokra vigyázott, kiképezték a törpepingvinek védelmére. Az ötlet pedig tökéletesen bevált, hisz a rókák és egyéb ragadozók meg sem merték közelíteni a pingvineket, akiket a kutya hűségesen védelmezett. A pingvinmentő kutyáról egyébként még egy film is készült 2015-ben, amely világhírűvé tette Oddball-t.

oddball

oddball-5

Oddball bebizonyította, hogy a fajta képes megmenteni a pingvineket, így elindítottak egy programot, mely során több juhászkutyák is kiképeztek, s nekik köszönhetően a kolónia végre újra virágozni kezdett. A szigeten azóta is abruzzói juhászkutyák vigyáznak az aprócska madarakra: Eudy és Tula védik a pingvineket, méghozzá olyan hatékonyan, hogy már több mint 200 egyed él a szigeten. A program sikerességét jelzi, hogy 2010-ben elnyerte az ausztrál kormány természetvédelmi díját, az állatvédők pedig azt fontolgatják, hogy a szulák védelmében is bevetik a hűséges négylábúakat.

oddball-7

oddball-4

oddball-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!