Még mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését

Az orvvadászat még mindig súlyosan fenyegeti az Afrikában élő elefántok hosszú távú túlélését szakértők szerint. A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szakemberei tavaly 1235 elefánt tetemét vizsgálták meg Afrikában, közülük 520 illegális vadászat áldozata volt – olvasható az elefánt-orvvadászatról készült legújabb CITES-tanulmányban.

Forrás: Wikimedia Commons/Amoghavarsha JS 

Az egyes országokban továbbra is túl magas a leölt és természetes halált halt elefántok száma ahhoz, hogy a születendő utódokkal ellensúlyozni lehessen a veszteséget. A tanulmány emlékeztetett arra, hogy száz év alatt az elefántok száma mintegy 12 millióról mindössze négyszázezerre csökkent, eközben ugyanezen idő alatt Afrika népessége tízszeresére, vagyis 1,2 milliárd főre nőtt.

Az orvvadászok 2011-ben ölték meg a legtöbb állatot, az afrikai elefántok mintegy 10 százalékát. Azóta ez az arány jelentősen csökkent, de még mindig magas.

Forrás: Wikimedia Commons/Gorgo
Forrás: Wikimedia Commons/Bjørn Christian Tørrissen
Forrás: Wikimedia Commons/Birdman1 

“Az orvvadászat továbbra is súlyos fenyegetést jelent a kontinens elefántpopulációira. Az orvvadászok elleni szigorúbb törvényi fellépés mellett a nemzetközi közösségnek módot kell találni a fajvédelem és a helyi lakosság érdekeinek összeegyeztetésére” – hangoztatta Ivonne Higuero, a CITES titkárságának vezetője.

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) több mint 35 ezer állat- és növényfaj védelméről rendelkezik. A megállapodás biztosítja a növények és állatok fenntartható nemzetközi kereskedelmét is. A megállapodáshoz az Európai Unió és több mint 180 ország csatlakozott, Magyarország 1985-ben.

Cikkajánló: Elsétáltak az állatvédőkhöz a mérgezett nyíllal meglőtt elefántok, hogy segítséget kérjenek

Sheldrick Wildlife Trust

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!