Elsétáltak az állatvédőkhöz a mérgezett nyíllal meglőtt elefántok, hogy segítséget kérjenek

Három megsebesített elefánt sétált el segítség reményében a kenyai David Sheldrick Wildlife Trust nevű állatvédő szervezethez, amely hosszú évek óta dolgozik a térségben Afrika ikonikus állatainak megmentésén. Munkatársaik a terepen és a levegőből is figyelik a csordákat, hiszen az állatok folyamatosan veszélyben vannak a rájuk leselkedő orvvadászok miatt. Számos árva és sérült elefánton segítettek már, illetve mentettek meg a biztos haláltól.

A sebesült elefántbikát is orvvadászok lőtték meg mérgezett nyilakkal. Az állatokban szerencsére maradt annyi erő, hogy elsétáljanak a kenyai szervezet központjához, amelynek munkatársai azonnal cselekedtek. A mérgezett nyíllal megsebzett állatokat ellátták, a sebeiket kitisztították, illetve gyógyszerekkel kezelték őket a mérgezés miatt, így végül túlélték a támadását.

Mérgezett nyíllal meglőtt elefántok

A segítséget kérő állatokat az az elefánt vezette el a szervezethez, amelyik egy olyan nősténnyel alapított családot, akin korábban szintén a Sheldrick Wildlife Trust munkatársai segítettetek. A nőstény ugyanis árvaként náluk nevelkedett, később visszatérhetett a vadonba, ahol családot is alapított, s a szakemberek folyamatosan nyomon követték sorsának alakulását. Az egykori árva sohasem feledkezett meg megmentőiről, ugyanis időről időre felbukkan, hogy meglátogassa őket.

A szervezet szerint az elefántbika emlékezett rá, hogy itt mentették meg a társát, s tudta, hogy a területre érve biztonságban lesznek és segítenek rajtuk. A gyors közbelépésnek köszönhetően az állatok túlélték a támadást és újra csatlakozhattak a csordához.

Az elefántok egyébként figyelemre méltó térbeli tájokozódási képességgel rendelkeznek, és képesek részletes mentális térképeket készíteni, amelyek segítik a területükön való navigációt, így nem meglepő, hogy a biztonságot jelentő központ felé indultak.

Mérgezett nyíllal meglőtt elefántok

Mérgezett nyíllal meglőtt elefántok

Bár az elefántcsont kereskedelmét 1989-ben nemzetközi egyezmény tiltotta be, az afrikai elefántokat ez sem mentette meg attól, hogy egyre közelebb kerüljenek a kihaláshoz. Sajnálatos módon a hatalmas méreteket öltő orvvadászat mára a kihalás szélére sodorta a fajt. Csak Kenyában az elmúlt néhány évben 150 000-ről az elefántállomány mintegy 30 000-re csökkent.

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!