Madarak százainak rejtélyes pusztulását vizsgálják a szakemberek Amerikában

Tengeri madarak százainak rejtélyes pusztulását vizsgálják a szakemberek az amerikai Washington államban. Május óta csaknem 300 orrszarvú alka (Cerorhinca monocerata) teteme sodródott partra az Olympic-félszigetet határoló Juan de Fuca-szoros keleti térségében.

olympic-felszigetFotó: Wikipedia

Julia Parrish, a Washingtoni Egyetem tengeri madarak megfigyelésével foglalkozó tudományos projektjének vezetője szerint jelenleg nincs egyértelmű magyarázatuk a jelenségre. A szakember szerint korábban soha nem fordult még elő, hogy ilyen nagy számú orrszarvú alka vetődött partra a területen. A tetemek egy részét az amerikai földtani intézet (USGS) egyik központjába küldték tesztelésre. Parrish szerint a vadon élő állatok menedékeként szolgáló szomszédos Protection szigeten nagyjából 72 ezer madár él, tehát a táplálékhiány nem lehet oka a tömeges pusztulásnak.

Fotó: Wikipedia

A lehetséges okok között szerepel valamilyen fertőző betegség vagy mérgezés, ám ez esetben sokkal több madár teteme sodródna partra. Parrish szerint azt is előfordulhat, hogy algavirágzás juttatott mérgező anyagokat a madarak táplálékába. A szervezet önkéntesei folytatják az érintett partszakaszok vizsgálatát.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!