Lombkoronasétány épül a nagykörűi Tisza-parton

Mintegy négyszáz méter hosszú lombkoronasétány épül a nagykörűi Tisza-parton – derül ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármesterének tájékoztatásából. Túri Tibor elmondta, hogy a látványosság létrejöttével évtizedes álmuk válik valóra, s a térség többi településével összefogva szeretnének vonzó programokat kínálni a látogatóknak. A beruházás – mely egy 2016-os pályázat eredménye – a tervek szerint idén októberre készül el.

A lombkoronasétány a gáttöltés és a kishajókikötő között épül az ártéri erdőben nyolc méter magasan, így a Tisza ingadozó vízállása nem befolyásolja majd a nyitva tartást. Emellett étterem is létesül és lefedik a szabadtéri színpadot. További terveik között pedig szerepel játszótér, szabadtéri társasjátékpark, csillagvizsgáló és egy egyszerűbb kalandpark kialakítása is.

Forrás: Nagykörű Községi Önkormányzat

A település egyébként nevét onnan kapta, hogy a Tisza szabályozása előtt majdnem teljesen körbefogta a folyó, szigetként emelkedett ki a környező árterekből. A falu a 18. században látványos gyarapodásnak indult. 1751-ben telepítette az első szőlőt báró Orczy Lőrinc az úgynevezett Homokra, mely a 19. század második felétől Petrovay György földbirtokos jóvoltából a híres nagykörűi ropogós cseresznye termőhelye lett. Nagykörűben terül el hazánk legnagyobb cseresznyése, több mint 200 hektáron, nem véletlen tehát, hogy régóta “az ország cseresznyéskertjeként” emlegetik a települést.

Nagykörű élete a cseresznye körül forog. Talán nincs is olyan család, amely a faluban Petrovay György által az 1870-es…

Közzétette: Nagykörű Virágzástól Befőzésig Rendezvénysorozat – 2019. április 11., csütörtök


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!