Lencsevégre kapták egy csillag születését

Egy csillag születését kapta lencsevégre egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Új-Mexikóban működő, nagy rádiótávcső-rendszer, a VLA segítségével 18 év különbséggel készített két felvételt hasonlított össze. A kutatásról a Science legújabb számában jelent meg tanulmány. A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Mint a kutatásokat irányító Carlos Carrasco-Gonzales, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem csillagásza hangsúlyozta, a két felvételsorozat között drámai a különbség. Míg 1996-ban a születő csillag által kilövellt forró ionizált gázok kompakt tömege látható, a tavalyi felvételeken már a csillagszél megnyúlt áramlata figyelhető meg.

csillag-3
A W75N(B)-VLA-2 csillag 1996-ban és 2014-ben

A feltételezések szerint a csillag sűrű gáznemű környezetben születik, és egy fánk alakú porgyűrű veszi körül. Időről időre a születő nap forró, ionizált gázokat lövell ki. Kezdetben a csillagszél minden irányban egyformán terjed, és kerek burkot alkot a fiatal égitest körül. Később a csillagszél eléri a porgyűrűt, amely lelassítja az ionizált gázokat. A továbbiakban a gyűrű tengelye mentén terjednek a gázok, ahol a kisebb ellenállás miatt gyorsabban tudnak “haladni”. Ezzel magyarázható az áramlat megnyúlt alakja. “Egyedülálló lehetőség adódik, hogy a következő néhány évben megfigyeljük, milyen átalakulásokon megy át egy nagyon fiatal csillag élete legkorábbi szakaszaiban” – magyarázta Carlos Carrasco-Gonzalez.

csillag-2 A W75N(B)-VLA 2 protocsillag születésének 3D dinamikus szimulációja és vizualizációja /Fotó: Wolfgang Steffen, Instituto de Astronomía, UNAM
csillagFotó: Wolfgang Steffen, Instituto de Astronomía, UNAM

MTI, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!