Legyőzték a HIV-fertőzést

Sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban – jelentették be vasárnap egy atlantai tudományos konferencián. Az eredmény szenzációs, mert a globális járvánnyá terebélyesedett fertőzés felfedezése óta eltelt 32 év alatt ez csak a második eset, hogy valakit teljes mértékben sikerült meggyógyítani.

AIDS vírus

Új utak

Az amerikai NPR közszolgálati rádiónak a Retrovírusok és opportunista fertőzések 2013 elnevezésű konferenciáról készült beszámolója szerint a kislány 2 és fél éves, de a nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az eddigi általános orvosi gyakorlat szerint a HIV-fertőzött csecsemőket úgy tekintették, hogy életük végéig kezelni kell őket, nehogy elhatalmasodjon a vírus az immunrendszerükön, és kifejlődjön az AIDS betegség. A mississippi csecsemővel történtek új utakra terelhetik a kezelést. Hannah Gay, a Mississippi Egyetem járványügyi gyermekorvosa elmondta, hogy a kislány HIV-fertőzött anyja nem részesült terhesgondozásban, így retrovírus-ellenes szert sem kapott.

Három erős gyógyszer keveréke

A világra jött csecsemőről szinte azonnal megállapították, hogy szintén HIV-fertőzött, ezért Gay úgy döntött, hogy már a megszületése utáni 31. órában egy, három erős HIV-gyógyszerből készített keveréket ad be neki. A kezelést a szakember a szokásosnál előbb kezdte, méghozzá a megelőzéshez használtál nagyobb, gyógyászati adagolással, amit szakértők utólag a gyógyulás fontos tényezőjének vélnek.

Negatív

A csecsemő hónapokig jól fejlődött és a rutinvizsgálatok nem mutattak ki vírust a vérében, ami normális eredmény retrovírus-ellenes kezelések esetén. Amikor viszont a gyerek elérte a másfél éves kort, az anya nem ment többé kivizsgálásra. A kislányra csak több hónapi nyomozás után találtak rá újra. Teszteredménye meglepetésre a legszigorúbb vizsgálat után is negatívnak bizonyult, pedig több mint egy fél éven át nem kapott gyógyszert.

A gyerek vérében találtak ugyan HIV-DNS-t és -RNS-t, de nem volt rá bizonyíték, hogy a vírus aktívan újratermelődne, vagyis a szervezetben nem alakultak ki búvóhelyei, ahonnan az eddigi tapasztalatok szerint csak több évtizedes kezeléssel lehet kipusztítani.

Az első kigyógyítottAIDS fertőzés Afrikában

Az AIDS-kutatók eddig egyetlen olyan esetet ismertek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után nem észlelték a HIV-vírus további szaporodását. Csakhogy a német fővárosban kezelt amerikai Timothy Brown csontvelő-átültetésen esett át és donora genetikailag ellenálló volt az AIDS-szel szemben. Vagyis a Berlinben elért eredmény nehezen megismételhető, de a mississippi esetet bevezetetett gyógyszerekkel sikerült előidézni.

Évente 330 ezer ferőzött csecsemő

Az eredmény azért is nagyon jelentős, mert bár sok országban meg tudják akadályozni, hogy a vírus az anyáról átterjedjen a magzatra, a világon évente 330 ezer HIV-fertőzött csecsemő születik, zömmel a Szaharától délre fekvő Afrikában és 40 millióra tehető a fertőzöttek száma. – írta az MTI

India World AIDS Day

A fotó az Indiai AIDS Világnapon készült


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!