Légi úton szállítják a lazacokat ívóhelyükre egy kőomlás miatt elzárt kanadai folyón

Több ezer lazacot fognak helikopterekkel ívóhelyükre szállítani a kanadai Brit Columbia tartományban, miután egy kőomlás elzárta útjukat a Fraser folyón. Az illetékes hatóságok júniusban észlelték, hogy szikladarabok torlaszolták el a folyó egy szakaszát, és a halak nem tudják megközelíteni ívóhelyüket.

Az 1375 km hosszan kanyargó Fraser a tizedik leghosszabb kanadai folyó (Forrás: Wikimedia Commons/Weixi Zeng

Mivel a lazac a kanadai őslakosok fontos élelemforrása, létfontosságú, hogy ívásra felúszhassanak a folyón. A szakemberek nem tudják pontosan, hogy hány hal útját zárták el a kövek, úgy vélik, alig 700 jutott keresztül az érintett területen. Jonathan Wilkinson halászati miniszter közölte, hogy a kormány éjt nappallá téve dolgozik, hogy segíthessenek a halaknak – írja a BBC.

Forrás: Wikimedia Commons/Roland_Neave

A szakemberek jelenleg egy kisebb tavat alakítanak ki a kőomlás térségében, hogy felfogják a halakat, onnan átemelik őket 780-2700 literes tartályokba, amelyeket helikopterek fognak elvinni a folyó másik szakaszára. Míg a halakat összegyűjtik, el is látják őket nyomkövetővel, hogy útjukat figyelni tudják. Megpróbálták ugyan a folyóba tornyosult nagyobb köveket elmozdítani, hogy a halak képesek legyenek átúszni az érintett szakaszon, ám ez az akció túl veszélyes volt az emberekre nézve.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!