Látványos csillaghullásban lehet részünk

Augusztus 12-éről 13-ra virradó éjszaka lesz a Perseidák tetőzése, ekkor láthatjuk a legtöbb hullócsillagot az égen. Már egy hónapja záporoznak a Perseidák meteorraj-darabkái, de az idei maximuma most fogja eléri Földet, óránként akár 100 hullócsillag is látható lesz. Egészen augusztus 24-ig találkozhatunk velük, de olyan látványt, mint a keddről szerdára virradó éjszakán, már nem produkál.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Japán, kínai, koreai megfigyelések már a 8-ik és 9-ik században is előfordultak, később azonban a 12-ik század körül már csak szórványosan említik őket.

Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quételet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak. Az üstökös által szétszór porfelhő szemcséi a Föld légkörébe érve a súrlódástól felizzanak.

Perseidák

Perseidák

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint zavaró tényező lehet, hogy a Hold fénye igen erős lesz, hiszen csak két nappal járunk majd telihold után. Ennek ellenére érdemes lesz az eget figyelni, hiszen feltűnhetnek igen fényes rajtagok is, amelyek akár városból is könnyedén észrevehetőek .

Perseidák

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!