Környezeti katasztrófa: Már ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe Mauritiuson a zátonyra futott teherhajóból

A panamai zászló alatt hajózó, Wakashio nevű japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál és a megrepedt üzemanyagtartályból csütörtök óta szivárog az olaj.

A mintegy 300 méter hosszú, 2007-ben épített hajó Brazíliából tartott Szingapúrba. A húsz fős, nemzetközi személyzetét sikerült épségben kimenteni a járműről.

Forrás: @hugoclement
Fotó: @hugoclement

A mauritiusi természetvédelmi alap ügyvezető igazgatója, Deborah de Chazal közölte, a japán hajó 3800 tonna gázolajat szállított és eddig már ezer tonna ömlött belőle a tengerbe.

A szigetállam Franciaországhoz és az ENSZ-hez fordult segítségért, mert nincsenek megfelelő eszközei egy ilyen katasztrófa elhárításához.

A kiömlött üzemanyag veszélyt jelent a szigetállam turistaiparára, akárcsak a vadvilágra. Ezernyi fajt fenyeget a pusztulás veszélye a Kék-öböl, Pointe d’Esny és Mahebourg vizeinél, és súlyos következményekkel járhat a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és az egészségre.

Japán szakértőket küld Mauritiusra, hogy segítséget nyújtsanak a zátonyra futott japán tartályhajó mentési munkálataiban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!