Klaksvík, a Feröer-szigetek festői városa

Feröer vagy a Feröer-szigetek egy középkor óta lakott vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. 18 szigete egy kivétellel mind lakott. Neve magyarul Juh-szigeteket jelent. Feröer a Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiával rendelkezik. Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak.

Klaksvík

A Feröer-szigetek második legnagyobb városa Klaksvík, mely Borðoy szigetén fekszi. A város különleges környezetben, fjordok és hegyek ölelésében fekszik. Klaksvík két ellenkező irányba futó fjord vége között fekszik egy völgyben, a Myrkjanoyrarfjall, a Háafjall, a Hálgafelli és a Klakkur hegyek között.

Klaksvík

Klaksvík

Klaksvík

A település a viking kor óta lakott. Eredetileg négy tanya feküdt itt, amely később négy faluvá növekedett, és ezek összeolvadásával jött létre Klaksvík. A város csak a 19. század óta lett jelentős, amikor a királyi kereskedelmi monopólium lerakatot létesített itt. A 20. század elején kezdődő fellendülésnek köszönhetően Klaksvík az ország egyik legjelentősebb ipari központja lett. A város modern halászflottával és halfeldolgozó iparral rendelkezik, amit jelentős szolgáltatóipar egészít ki.

Klaksvík

Klaksvík

Temploma, a Christianskirkjan 1963-ban épült. Kialakítása szokatlan, mivel harangtornya külön áll a templom épületétől, amely feröeri bazaltból, illetve fából épült. A templomhajóban egy feröeri csónakot lógattak le a mennyezetről.

Klaksvík

Klaksvík

Klaksvík

Klaksvík

Klaksvík

Klaksvík


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!