Kísérleti oltóanyagot tesztelnek a Zika-vírus ellen

A következő hetekben megkezdődnek egy Zika-vírus elleni kísérleti oltóanyag klinikai próbái azután, hogy az illetékes amerikai hatóság megadta az engedélyt a pennsylvaniai székhelyű Inovio gyógyszeripari cégnek. Az Inovio hétfőn bejelentette, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet engedélyt adott a DNS-alapú oltóanyag klinikai próbáinak korai, a hatóanyag biztonságosságát vizsgáló szakaszára. Az Inovio oltása az immunrendszert “megtanítja arra”, hogy harcoljon a szúnyog terjesztette Zika-vírus ellen, úgy, hogy a szervezetbe egy genetikailag létrehozott anyagot juttat, amely a vírust utánozza.

oltasA kép illusztráció (Forrás: Wikipedia)

Az Inovio közleménye szerint az oltóanyaggal végzett állatkísérletekben az állatokban antitestek alakultak ki és az immunrendszernek olyan sejtjei, amelyek megtámadták a Zika-vírust. Az Inovio és partnere, a GeneOne Life Science 40 embert von be a klinikai próbába, hogy megállapítsa az oltóanyag legbiztonságosabb dózisát. A vállalat illetékesei azzal számolnak, hogy 2016 végére lesznek eredményeik a próbákból.

Egyelőre nincs semmilyen gyógyszer vagy oltóanyag a Zika-vírus ellen, amelyet az egyiptomi csípőszúnyog terjeszt. A zikaláz rövid és enyhe lefolyású betegség a legtöbb fertőzöttnél, de súlyos születési rendellenességeket és magzati halált okozhat, ha az édesanya a terhessége idején fertőződik meg. Múlt év ősze óta járványos méretekben terjed Latin-Amerikában és a karibi térségben. Brazília most a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát.

kisfejuseg-6

zika-virus-2

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!