Kilenc év után célegyenesbe ért a NASA Plútó-missziója

Kilenc év, 700 millió dollár, négymilliárd kilométer: a NASA Plútó-missziója célegyenesbe ért, de a küldetés legizgalmasabb pillanatai még csak most következnek. A New Horizons űrszonda 2015. július 14-én a tervek szerint megközelíti a Plútót, és részletes vizsgálatnak veti alá a törpebolygót és holdjait. A National Geographic Channel aznap egy különkiadásban mutatja be a történelmi jelentőségű űrprogramot, a kezdetektől egészen a törpebolygó kockázatos végső megközelítéséig!

New Horizons

A NASA és a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának tudósai évekkel ezelőtt hatalmas célt tűztek ki maguk elé: elhatározták, hogy egy szonda segítségével pontos adatokat gyűjtenek és jó minőségű fotókat készítenek a Naprendszer peremén keringő Plútóról, arról a misztikus és ismeretlen törpebolygóról, melyről még a Hubble űrtávcső tükrei sem tudtak érdemleges információt szolgáltatni. Mivel a Plútó alaposabb megismerésével az egész galaxis titkaihoz is közelebb juthatunk, a világ ezekben a napokban feszülten várja, hogy a New Horizons űrszonda július 14-én a Plútó közelébe érjen.

A Plútó végső megközelítésekor, a szonda sebessége a törpebolygó gravitációs tere hatására várhatóan eléri a 14 km/s-ot. Ez azt jelenti, hogy a New Horizons műszereinek kevesebb mint két órájuk lesz a Plútó fényképezésére, feltérképezésére, légkörének és földtani viszonyainak vizsgálatára. Ilyen sebesség mellett a legkisebb számítási hiba is katasztrófális következményekkel járhat, de a szonda irányítói bizakodóan várják a törpebolygó végső megközelítését.

New Horizons

A National Geographic Channel A Plútó vonzásában című különkiadása ezt a nem mindennapi küldetést követi nyomon és mutatja be meglepő részletességgel. Ám mindemellett Jason Silva műsorvezető érdekes tények sokaságával is megismerteti a nézőket. Az expedíció tudományos hátterén túl többek közt megtudjuk, hogy ki és mikor fedezte fel a Plútót; hogy Walt Disney-t miért fogta meg annyira az égitest, hogy még egy rajzfilmfigurát is elnevezett róla; és hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió – a közvéleményt alaposan felingerelve – miért fosztotta meg a Plútót bolygó státuszától.

A Plútó vonzásában című filmet július 14-én 23 órakor mutatja be a National Geographic Channel.

New Horizons

Érdekességek a Plútóról:

  • A mérések szerint a Plútó az elmúlt húsz évben folyamatosan távolodott a Naptól, tengelyferdesége pedig egyre nagyobbá vált. Ez utóbbinak köszönhetően ma már vannak olyan részei, ahonnan sose látni a Napot.
  • A Plútón két tényező befolyásolja az évszakokat: az egyik a Naptól való távolság, ami a keringési pálya excentricitása miatt az év során nagy mértékben változik; a másik pedig a törpebolygó tengelyferdesége, melynek köszönhetően hol az egyik, hol a másik pólus részesül nagyobb mennyiségű napfényben.
  • A tudósok szerint a Plútó légköre hol kitágul, hol összeszűkül, attól függően, hogy a törpebolygó éppen hol jár keringési pályáján.

New Horizons

  • A Plútót – az általa az iskolában akkoriban megismert alvilági istenség után – egy 11 éves angol kislány, Venetia Burney nevezte el a Lowell Obszervatórium nyilvános pályázatának keretében.
  • A Plútót a tudósok az egyik legizgalmasabb bolygónak tartják távolisága és ismeretlensége miatt. A Plútón olyan hideg uralkodik, hogy kezünk, ha a felszínén járva óvatlanul beleütnénk valamibe, darabjaira törne.
  • A Plútó megfigyelése igen időigényes folyamat, lévén egy plútói év körülbelül 250 földi évnek felel meg.

New Horizons

Forrás: National Geographic Channel 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!