Kétségbeesetten kapaszkodott az utolsó megmaradt fába az orangután, miután elpusztították az otthonát

Megindító felvételekkel szeretné felhívni a figyelmet az International Animal Rescue nevű állatvédő szervezet a Borneó és Szumátra szigetén zajló erdőirtásokra, amelyek miatt egyre több és több orangután veszíti el természetes élőhelyét. Ez történt azzal az orangutánnal is aki a pusztítás után visszatért arra a területre, amelyet otthonként ismert, ott azonban mindössze egyetlen fa maradt az egykor buja erdő helyén. A sorsára hagyott orangután felmászott a fa tetejére és nem is volt hajlandó onnan lemászni, kétségbeesetten kapaszkodott a magányos fa megmaradt ágába. Szerencsére az állatvédők időben rátaláltak és elszállították a központjukba, így megmenekült a biztos haláltól. Sok orangután van azonban, aki nem ilyen szerencsés és az erdőtüzek, az orvvadászok vagy épp a helyi lakosok áldozatául esik.

orangutan

orangutan-2

Az erdőirtás és az ültetvényes gazdálkodás miatt folyamatosan zsugorodik a szumátrai és borneói orangutánok élőhelye. Az erdőtüzeket gyakran vállalatok gyújtják, hogy így tisztítsák meg a mezőgazdasági termelésre szánt területeket. Az élőhelyük folyamatos pusztulása mellett a vadászat, az illegális állatkereskedelem is fenyegeti őket. Az orvvadászok megrendelésre szállítják a vadon fogott orangutánkölyköket, amelyek anyját rendszerint megölik. Mindezek következtében ma már a Föld egyik legveszélyeztetettebb állataiként tartják őket számon.

Az International Animal Rescue munkatársai már évek óta azért dolgoznak a térségben, hogy minél több erdőt és ezzel együtt minél több orangután életét megmentésék. A szervezete egy orangutánközpontot is működtet, ahol az árva és beteg állatokról gondoskodnak. Amennyiben lehetséges később egy védett területen szabadon engedik az emberszabásúakat, akiket pedig már nem lehet visszajuttatni a vadonba, azokról életük végig gondoskodnak.

Cikkajánló: Erdőtüzekből kimenekített orangutánokat juttattak vissza a vadonba


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!