Képekben mesél autista kisfia világáról a fotós édesapa

Timothy Archibald amerikai fotós 5 éves korától kezdte autista fia, Elijah mindennapjait megörökíteni. Az apa a képein keresztül próbálja megérteni kisfia gondolatait, saját kis világát. Az autista gyermek nagyon zárkózott és visszahúzódó természetű, kedvenc pihenőhelye például az egyik régi játékának az üres műanyagdoboza. Elijah a fotózások alkalmával egyre jobban megnyílt apukájának és segítette a munkáját, az apa pedig az Echolilia névre keresztelt projektnek köszönhetően jobban megértette és elfogadta fia különös világát. A sorozat címében szereplő echolilia, magyarul az echolália szóra utal, amely az autisták egyik jellemző szokását takarja: vagyis a hallottak visszhangszerű, kényszeres ismétlését.

Timothy Archibald

Timothy Archibald

Timothy Archibald

Elijah 2001-ben, látszólag teljesen egészségesen jött a világra. Bár mindig is zárkózott, csendes fiú volt, a szülei semmi rosszat nem találtak abban, hogy saját, külön világában él. Mikor azonban elkezdett óvodába járni, a pedagógusok rögtön észrevették, hogy Elijah máshogy viselkedik, mint a többi gyerek. A kisfiú egyre jobban eltávolodott a való élettől, szülei pedig tanácstalanul figyelték a furcsa viselkedését, elszigetelődést. Timothy Archibald végül arra jutott, hogy a fotózás segítségével talán közelebb tud kerülni hozzá. Nem sokkal az ötlet megszületése után azonban az orvosok autizmust diagnosztizáltak a kisfiúnál.

Timothy Archibald

Timothy Archibald

Timothy Archibald

A becsülendő szándék és a mély mondanivaló ellenére az embereket megosztották a képek. Akinek családjában szintén van autista, azok nagy része hálás volt, hogy ilyen gyönyörűen jelenítette meg az autizmust, mások viszont úgy gondolták, a férfi nem tartotta tiszteletben gyermeke állapotát.

„Sejtettem, hogy nem mindenki fogja egyformán fogadni a munkámat, de csöppet sem bánom. A kisfiam közel engedett magához, és végre megértettem őt. Ennél nincs csodálatosabb dolog a világon” – reagált a negatív véleményekre Timothy Archibald. Elijah ma már iskolába jár, és rendkívül jól teljesít. Bő a szókincse és kiváló a memóriája, az édesapja pedig nagyon büszke rá.

Timothy Archibald

Timothy Archibald

Timothy Archibald

Timothy Archibald

Timothy Archibald

További képek Timothy Archibald weboldalán: timothyarchibald.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!