Kegyelmet kapott Penka, a határsértő tehén

Kegyelmet kapott Penka (Habocska), a bolgár tehén, amelyet le akartak ölni, mert dokumentumok nélkül lépte át az Európai Unió külső határát. A nemzetközi felháborodás után a bolgár hatóságok úgy döntöttek, hogy életben hagyják.

Penka a bulgáriai Mazaracsevo nevű településről kóborolt el május 12-én a szomszédos Szerbia területére, ahol több mint két hétig volt. Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy le kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket.

A vemhes szarvasmarha megmentésére tulajdonosa, Ivan Haralampiev televíziós felhívást tett közzé. Penka ügye ezután nagy felháborodást keltett a közösségi médiában, főleg Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be. Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves tehén életét. Több mint 30 ezren írták alá az internetes petíciót.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség belegyezett abba, hogy felülvizsgálja Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, ezért nem fogják leölni, és “várhatóan a hét végéig visszakerülhet a Mazaracsevo településen lévő korábbi otthonába” – közölte a hatóság.

A Négy Mancs állatvédő szervezet szerint naponta több tucat kóbor állat lépi át az Európai Unió külső határait. “Igazán kegyetlenség lenne mindegyiküket leölni” – mondta Javor Gecsev szóvivő, aki hozzátette, hogy azt reméli, Penka ügye segít majd rendezni ezt a “hézagot” az uniós joganyagban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!