Jelentős azték templomot és egy rituális labdajáték helyszínét tárták fel Mexikóban

Egy újabb jelentős azték templom és egy labdajátékpálya maradványait tárták fel az egykori azték főváros, Tenochtitlán helyén épült Mexikóvárosban a gyarmati korból származó katolikus katedrális mögött, egy, az 1950-es években emelt szálloda területén, a Zocalo óvárosi főtér közvetlen közelében. Régészek szerint a templom, amelynek megmaradt falain még látható az eredeti fehér stukkó, 1486 és 1502 között, Ahuízotlnak, a Hernán Cortes spanyol hódító által megdöntött II. Moctezuma elődjének uralkodása alatt épült.

Forrás: INAH

Kerek formájával az Ehecatl-Quetzalcoatl szélistennek szentelt templom kiemelkedhetett az aztékok legszentebb ceremoniális helyén épült szögletes templomok tucatjai közül. Eduardo Matos régész úgy véli, a templom teteje egy összetekeredett kígyóra hasonlíthatott, a papok pedig a kígyó orrát utánzó bejáraton léphettek be. A pelota nevű azték labdajátékpályából csak egy lépcső és a tribünök egy része maradt fenn, a lépcső lábánál viszont 32 férfi nyakcsigolyát találtak, valószínűleg a labdajátékkal összefüggésben rituálisan feláldozott (lefejezett) emberek maradványait. A pelota a prekolumbiánus időkben a mai Mexikó és Közép-Amerika területén elterjedt népszerű játék volt, rituális jelentőséggel is bírt az azték birodalomban.

A tudósok szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszották, amelyet a váll vagy a csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók, és azt sem tudni, hogy az áldozatként lefejezett emberek a játékosok közül kerültek-e ki.

A mexikóvárosi Templo Mayor ásatási területen feltárt, a spanyol hódítás előtti maradványokat a földből egy 1985-ös erős földrengés mozdította ki, amely súlyosan megrongálta az ott álló Hotel Catedralt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!