Januártól tilos lesz a kutyákat láncon tartani

2016. januárjától tilos lesz láncra verve tartani a kutyákat. Már a 2012-es állatvédelmi törvényt módosító kormányrendelettel is jelentősen szigorodtak a kutya- és egyéb állattartás szabályai, illetve megemelték az állatvédelmi bírság összegét. A 2016-tól életbe lépő rendelkezések szerint viszont egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni a kutyákat.

Tilos láncon tartani a kutyákat

“A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat” – mondta a delmagyar.hu-nak Keller Zoltán kutyakiképző. Szerint két esetben szoktak láncot alkalmazni: ha nincs vagy nem megfelelő a kerítés, vagy ha a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, csak riasztó, jelző funkciót tölt be. Egyik indok sem elfogadható, az állatok ugyanis szenvednek a láncon. A kutyakiképző szerint ma Magyarországon több tízezer kutya él láncon, és úgy véli, ez az állapot nem fog megváltozni egyik napról a másikra.

Tilos láncon tartani a kutyákat

Tilos láncon tartani a kutyákat

Az új rendelkezések értelmében 150 ezer forintot kell fizetnie annak, aki “elfogadható ok vagy körülmény nélkül” oltja ki egy állat életét. Ugyanekkora, 150 ezres büntetés jár az állatkínzásért és állatviadal tartásáért is. Kilencvenezer forintos bírsággal sújtják azt, aki nem gondoskodik az általa tartott állat biztonságos elhelyezéséről és 120 ezer forintos bírságot szabhatnak ki arra, aki nem megfelelően szállít állatot. Ha valaki egyszerre több szabálysértést is elkövet, akkor ezek összeadódnának, így akár több százezer forint is lehet a bírság összege.

Tilos láncon tartani a kutyákat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!