Izraeli állatkertbe költöznek a Nyíregyházi Állatpark fehéroroszlán-ikrei

Egy izraeli állatkertnek ajándékozta 2017-ben született fehér oroszlán (Panthera leo krugeri) hármas ikreit a Nyíregyházi Állatpark. A három nagymacskát szerda reggel szállították el a sóstógyógyfürdői látványosságból. A kétéves állatokat indulás előtt elbódították, a fehér oroszlánokat az őket fogadó beer-sevai állatkert munkatársai kísérik el a közel húsz óráig tartó útjukon.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A Marcusnak elnevezett hímet és két nőstény testvérét, Flórát és Faunát kamionnal és repülőgéppel szállítják át a Negev Zoo-ba. Az ottani szakemberek tavaly januárjában vették fel a kapcsolatot a Nyíregyházi Állatparkkal, a pozitív kimenetelű tárgyalások után pedig elkezdték építeni az új kifutót a nagymacskáknak. Az izraeli intézmény munkatársai már a szállítás előtt megérkeztek Nyíregyházára azért, hogy megismerkedjenek az állatokkal és konzultáljanak a helyi szakemberekkel.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI/Balázs Attila

A nyíregyházi tenyészállatok – a holland származású hím, Inkosi és társa, a korábban Csehországból érkezett Binti – 2015 óta élnek együtt a sóstógyógyfürdői állatparkban, nászukból eddig összesen négy kölyök született. Az első, 2016-ban világra jött utódot, Kókuszt az anyaállat nem tudta táplálni, így a kicsit a gondozóknak kellett felnevelni. Az ikrek esetében azonban minden rendben zajlott, Inkosi és Binti rendkívül gondoskodóan nevelte utódait.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A ritka színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj egyik populációjához tartoznak és csak Dél-Afrikában, Timbavati és a Kruger Nemzeti Park területén élnek. Világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzik. A krugeri oroszlánok fehér színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatának, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létét. Élőhelye, Timbavati jelentése “a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek.”

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, amelyet a fehér tigrishez hasonlóan egy mutáns gén okoz. Az utódok csak akkor lesznek fehér színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel. Először 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a hetvenes években készültek feljegyzések erről a színváltozatról, ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, ettől kezdve kívánatos vadásztrófeává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növelni állományukat természetes előfordulási helyükön.

Ilyenek voltak

Visszatekintő–itt még kölykök voltak—mára már felnőttek a fehér oroszlán hármasikrek. Eljött a búcsú ideje–eddig maradhattak nálunk
Hírek hamarosan

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2019. január 30., szerda


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!