Itt az új őrület: sportkocsikat megszégyenítő hang az autónak, kipufogócsere nélkül!

Bár manapság már egyre több minőségi képviselője akad Magyarországon is a minőségi autótuningnak, a legtöbb esetben azonban ez a kifejezés sokaknál még mindig egyet jelent az igénytelen megoldásokkal, a házi garázsszereléssel és a könnyen cserélhető optikai elemek módosításával. Bár kétségtelenül a tuning témakörébe sorolható, ha egy autón módosítjuk a gyári alkatrészeket, de egy sötétített üveg, egy lecserélt felni, néhány matrica, illetve egy sportkipufogó miatt az autónk még nem lesz feltétlenül szép vagy különleges.

A vérbeli tuning ugyanis ennél sokkal összetettebb témakör, éppen ezért csak nagyon kevesen szeretik beleásni magukat, pláne abban az esetben, ha egy több tízmillió forintos luxusautóról vagy sportkocsiról van szó. Ma már azonban hazánkban is megjelent az úgynevezett minőségi tuning fogalma, aminek részeként komolyabb átalakítás nélkül lehet például módosítani az autó teljesítményét, az alapoktól újragondolni a belső teret, vagy néhány látványos, prémium kiegészítővel feldobni a külső megjelenését.

Egy hanggenerátorral csak úgy bömbölnek majd a lóerők

Hogy mi a hanggenerátor és mi a létjogosultsága? Rengeteg esetben okoz problémát a tulajdonosok számára főként dízelmotorok esetében, hogy hiába a nagy teljesítmény és a rengeteg lóerő, még egy megfelelő sportdob esetén sem akar megjönni az autó hangja, ami gyakran a benzines gépjárművekre is igaz állítás. Kevesen tudják ugyanis, hogy a V8-as benzinfalók esetében nemcsak a kipufogórendszer adja a mély, öblös, esetenként már bömbölő hang alapját, hanem rengeteg más egyéb alkotóelem is hozzájárul az összhatáshoz. Emiatt azonban ma már nem kell bánkódni, éppen ellenkezőleg, egy hanggenerátor felszerelésével még egy többéves személyautót is Maseratikat megszégyenítő hanggal láthatunk el, mindezt ráadásul úgy, hogy a gyári kipufogórendszerhez hozzá sem kell nyúlni. Hogy miként működik mindez a gyakorlatban?

A hanggenerátorról általában

A hanggenerátor egy speciális modul, mely teljesen független az autó kipufogójától, azonban az elektronikához csatlakozva képes a fordulatszámhoz illeszkedve módosítani a motorhang frekvenciáját, így akár brutális mélyeket is könnyedén kicsikarhatunk általa a járműből. Mindezt ráadásul a saját okostelefonunkra telepíthető magyar nyelvű applikációval, mely azon túl, hogy Androidra és iOS-re egyaránt elérhető, egy Bluetooth egység segítségével kapcsolódik a modulhoz, vagyis az alkalmazásban folyamatosan, akár menet közben is hangolhatjuk a rendszert, hogy autónk bömbölése maximálisan kielégítse az igényeinket.

Sőt mi több, a társalkalmazás messze nemcsak a hangerő és a kiadott hang karakterisztikájának beállítására szolgál, hanem egy sor más extrát is biztosít. Példának okáért elmenthetünk benne hat profilt, melyek között egyetlen gombnyomásra tudunk váltani, vagyis akár menet közben is módosíthatjuk, hogy járművünk egy dögös izomautó, vagy inkább egy sportkocsi hangján duruzsoljon. A hangmodul használata természetesen teljesen opcionális, ha tehát a családot szállítatnánk valahová, egyetlen gombnyomással kikapcsolhatjuk, de amint szükség van egy kis extrára, a következő gázfröccsnél máris egy Maseratit megszégyenítő hanghatással parancsolhatunk tekintélyt az utakon.

A hanggenerátor előnyei

Mivel itthon még újdonságnak számít, a hanggenerátor jelenleg az egyik legdinamikusabban terjedő tuningelem, ami a jövőben rengeteg autón megjelenhet majd. Ennek az oka, hogy egyik legnagyobb előnye a módosítás nélküli szerelhetőség, tehát nem kell levenni a gyári kipufogórendszert, a hangmodul ugyanis attól teljesen függetlenül működik majd. További pozitívum, hogy bár a szisztémát hozzá kell tanítani a gépjármű központi számítógépéhez, azonban ehhez semmilyen felülírásra vagy módosításra nem lesz szükség. A legtöbb CAN-hálózatot használó gépkocsival kompatibilis eszköz csak egy kiegészítőként funkcionál majd, emiatt tehát nem kell attól tartani, hogy esetleges meghibásodása vagy helytelen működése bármit is befolyásol az autón.

Szintén a népszerűséget és a közkedveltséget erősíti a könnyed kezelhetőség mellett a rengeteg beállítási lehetőség, miközben kiemelendő, hogy a hanggenerátor alapját gyári technológiák adják, melyek mindennaposak az olyan gépkocsikon, mint a Maserati, a BMW vagy az Audi. Mindent összevetve tehát a legjobb minőségű sportkipufogókhoz mérten is sokkal biztonságosabb, a fogyasztást nem befolyásoló, lényegesen szélesebb beállításokkal kecsegtető rendszerről beszélünk, mely ráadásul még visszadurrogás funkcióval is kérhető, amivel egyenesen kimagasló élmény vár ránk a használat során, hiszen valóban olyan hatást kelt majd az autónk, mintha egy igazi sportkocsi volánja mögött ülnénk.

Forrás: https://www.premiumcardesign.hu/kipufogo-rendszerek-dieselhangmodul-1120.html


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!