Ismeretlen üregeket fedeztek fel a gízai nagy piramisban

Tudósok úgy vélik, hogy két, eddig ismeretlen üreget találtak a gízai nagy piramisban az elemzéssel kiegészített hőkamerás technológiának köszönhetően. Az egyiptomi régészeti minisztérium hétvégi bejelentése szerint „két anomáliára” bukkantak a 4500 éve, Hufu fáraó uralkodása alatt épült piramisban. További vizsgálatokra lesz szükség az esetleges üregek méretének, jellemzőinek és funkciójának feltérképezéséhez.

piramisFotó: Wikipedia/Jon Bodsworth

A Hufu-piramis a IV. dinasztia II. uralkodója, Sznofru fáraó és I. Hotepheresz királyné gyermekéről kapta a nevét. Gíza nagy piramisa a legnagyobb egyiptomi piramis, magassága 146,5 méter. Hufu (más néven Kheopsz) uralma a fáraói hatalom csúcspontját jelenti az Óbirodalom korában, az uralkodó halotti kultuszát halála után kétezer évvel, a XXVI. dinasztia korában is fenntartották. A piramisnak eddig három ismert kamrája volt.

piramis-2Fotó: Wikipedia/Nina

A ScanPyramids projekt vezetőinek közlése szerint a vizsgálat alapján megerősíthetik a feltételezést, hogy az északi oldalon létezik egy rejtett üreg, amely lehet egy, a piramis belsejébe vezető folyosó. A műszerek a piramis északkeleti oldalán is érzékeltek egy üreget. A projekt 2015 októberében indult azzal a céllal, hogy megkeressék a Hufu-piramis és szomszédja, a Hafré- (Kefren-) piramis, valamint a Kairó déli részén lévő dahsúri tört és a dahsúri vörös piramis esetleges rejtett termeit.

piramisokFotó: Wikipedia/Ricardo Liberato

Zahi Havasz, az egyiptomi piramisok radarvizsgálatát végző tudóscsoport vezetője javaslatára a különleges technológiával először a már ismert három kamra egyikét mutatták ki, hogy ellenőrizzék a módszer megbízhatóságát. A tavalyi hőkamerás vizsgálatok a piramis belsejében észleltek nagy eltérést: a legalsó sorban lévő három kőtömbnek a többinél magasabb volt a hőmérséklete.

A projekt során infravörös termográfos, müonelemzéses és háromdimenziós módszert alkalmaznak, melyek mindegyike kíméletes eljárás. A müonok a röntgensugarakhoz hasonlóan hatolnak be a testbe, és segítségükkel lehetővé válik a csontok feltérképezése. Több száz méter kövön képesek áthatolni, mielőtt elnyelődnek – olvasható a ScanPyramids közleményében.

piramis-5Fotó: Wikipedia/Nina Aldin Thune – Nina

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!