Időzített méregkapszulával ellátott vadkutyákat vetnek be a kecskék ellen Ausztráliában

Megdöbbentő módon akarják megóvni egy kis ausztrál sziget ökoszisztémáját, ahol az utóbbi időben elszaporodtak a kecskék. A Nagy-korallzátony egy kicsiny szigetére vadkutyákat telepítenek, hogy kipusztítsák az ott vadon élő, a ritka növényeket lelegelő elvadult kecskéket. A dingók két év után maguk is elpusztulhatnak a beléjük implantált méregkapszuláktól, nehogy aztán ők váljanak fenyegetéssé az ökoszisztémára nézve. Az ABC ausztrál tévé értesülése szerint négy, méregimplantátummal és műholdas nyomkövetővel ellátott dingót helyeznek ki a négy négyzetkilométeres Pelorus-szigetre, hogy a falánk ragadozók felfalják az ott vadon élő 300 kecskét.

ausztral-szigetForrás: Dr. Ben Allen

Küldetésük teljesítése után a vadkutyákat megpróbálják befogni és eltávolítani a szigetről, de ha ez mégsem sikerülne, két év után a dingók maguktól elpusztulnak az implantált méregkapszuláktól. Négy, a szárazföldön befogott vadkutya közül kettőt már ki is raktak a Palm-szigetcsoporthoz tartozó szigetecske igazgatásáért felelős Hinchinbrook Shire-i önkormányzat szakemberei, kettő később követi őket.

dingoForrás: Dr. Ben Allen

Valaha a világítótornyok őrei és a hajótöröttek számára táplálékul telepítettek kecskéket az Ausztráliát övező szigetekre, idővel azonban nagyon elszaporodtak, és a növényzet lelegelésével súlyos fenyegetést jelentenek az ökoszisztémára a ritka őserdei növények benőtte Peloruson, amely 15 kilométerre fekszik a kontinens partjától, Townsville és Cairns városoktól. Megpróbálták vadászokkal is elejtetni a káros vadkecskéket, ám a rendkívül egyenetlen felszín és a buja növényzet miatt lassan ment a lelövésük, a kérődzők gyorsabban szaporodtak, mint ahogy irtani tudták őket.

Az időzített méregkapszulákat azért helyezik a dingókba, nehogy a kecskék helyett esetleg ők szaporodjanak el, és jelentsenek ökológiai fenyegetést. Dingós kecskeirtást már végeztek egyszer, Townshend szigetén, ahova 1993-ban 16 vadkutyát helyeztek ki. A dingók két év alatt kiirtották az ott élő 3000 kecskét, de további 10-15 évre volt szükség ahhoz, hogy a kipusztításukra oda küldött vadkutyáktól is megtisztítsák a 70 négyzetkilométeres szigetet.

ausztral-sziget-2Forrás: Dr. Ben Allen

abc.net.au, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!