Idén is havazott a Szaharában – hótakaróba burkolóztak a homokdűnék

Tavaly valódi szenzációnak számított, hogy közel 4 évtized után ismét havazott a Szaharában. A helyiek csodájára jártak a ritkán látott jelenségnek és az interneten is pillanatok alatt világhírűvé váltak a hófedte homokdűnékről készült fotók. Idén ismét havazott a sivatag északi részén: az algériai Ain Sefra városának környékét vastag hótakaró borította be,  mely helyenként elérte a 40 centimétert. A sivatagban fehérlő havat természeten csak rövid ideig lehetett megfigyelni, de Severe Weather Europe által közzétett fotókból kiderül, hogy igen látványos volt az idei havazás is, mely még a műholdfelvételeken is jól látható volt.

Forrás: NASA/Severe Weather Europe
Forrás: Severe Weather Europe

A Szahara a Föld legnagyobb sivataga. Az Észak-Afrikában elterülő sivatag területe több mint kilencmillió négyzetkilométer, kora mintegy 2,5 millió év. A Szahara legnagyobb része kő- és sziklasivatag, kisebb része homoktenger. A Szahara valamikor a mainál sokkal nedvesebb volt, területén legalább a legutolsó jégkorszak óta élnek emberek, ma is több mint 2,5 millió ember él a területén, a legtöbben Egyiptomban, Mauritániában, Marokkóban és Algériában.

Forrás: Severe Weather Europe

A Szahara ma a Föld egyik legmostohább éghajlatú területe az élőlények számára. Az uralkodó északkeleti szél gyakran okoz homokviharokat és porforgókat. A csapadék ritka, de nem ismeretlen. Sok helyen akár többéves szünetet követően esik ismét, akkor viszont általában felhőszakadásszerűen. A mai Szahara vegetációban szegény, kivéve a Nílus völgyét, az oázisokat, illetve az északi fennsíkokat, ahol mediterrán növényeket termesztenek.

Forrás: Severe Weather Europe
Forrás: Severe Weather Europe

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!