Hívek százezrei áramlanak a Mína-völgyi sátorvárosba

Mína egy Szaúd-Arábiában található kiterjedt völgy neve, amely alig 5 kilométerre keletre fekszik a muzulmánok szent városától, Mekkától. Az év nagy részében lakatlan és kietlen Mína az Arafat síkságon fekszik, amelyen átfut az az út, amely összeköti Mekka központját és a síkságot lezáró gránit kiemelkedést, az Arafat-hegyet. A sivatagban emelkedő hegyet az iszlám szentnek tekinti, és gyakran Dzsabal al-Rahmának, azaz a Hála hegyének nevezik.

Mina

Mina az éves nagy muzulmán zarándoklat, a háddzs idején nyüzsgő várossá változik. A zarándoklat hete alatt a sivár pusztán hatalmas sátorvárost állítanak fel, amely ideiglenes szállást biztosít a zarándokok tömegének. A sátrakhoz kiépült az infrastruktúra: konyhák, vécék, ivóvízvezeték, fürdési lehetőségek. Az összekötő utakon színkódok és kódok segítik a tájékozódást. Már a korábbi években is több százezren érkeztek a területre ebben az időszakban, de ez a szám a 2008-as háddzs idején túlszárnyalta a két milliót is.

Mina

Mina

Mina

A pusztaság azonban nemcsak szálláshelyet biztosít a zarándokoknak, hanem a háddzs egyik fontos rituáléjának a helyszíne is. A Mína-völgyben található a Dzsamarát-híd, amely a Mekka felé vezető úton található. Ennek a hídnak a tőszomszédságában áll az a három oszlop, amelyek a zarándoklat utolsó napján a hagyományok és szokások központjában állnak. Ezek az oszlopok szimbolizálják a gonoszt, magát a sátánt, amelyet a háddzsra érkező muzulmánok megköveznek. Az ördög megkövezése a zarándoklat hetedik, azaz utolsó napján történik napkeltétől napnyugtáig.

Mina

Mina

A zarándoklatra érkező elképesztő tömeg azonban sok fejtörést okoz a szaúdi hatóságoknak. Mína pusztája egy héten keresztül több millió zarándoknak ad otthont. A hatalmas tömeg pedig többször is végzetes balesetek helyszínévé változtatta Mínát. Legutóbb 2006-ban egy tülekedésben legkevesebb 346 zarándok lelte halálát, és további 300 ember megsérült, korábban pedig rendszeresek voltak a tüzek. A veszélyek ellenére a fehér város minden évben feltűnik, majd ismét nyoma vész.

Mina

Mina

Idén is a világ minden részéből érkező muzulmánok százezrei vonultak a Mína-völgybe. A  vallási ünnepet idén szigorú biztonsági intézkedések kísérték, hogy megvédjék a zarándokokat az Ebolától és a MERS koronavírustól, utóbbinak már több mint 300 halálos áldozata volt a háddzsnak otthont adó Szaúd-Arábiában.  A szaúdi hatóságok szerint közel 1,4 millió muzulmán érkezett külföldről, s hozzájuk még több százezer szaúdi csatlakozott. Az országban 85 ezer rendőrt mozgósítottak a zarándoklat rendezett lefolyásának biztosítására.

Mina

Mina

Mina


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!