Ha szeretsz vlogolni, ezeket imádni fogod

Az embereknek mindig fontos volt, hogy megtudjanak új információkat, megörökítsenek dolgokat, pillanatokat, elmeséljenek történeteket, és időnként kritizálhassanak. Kezdetben a technikai eszközök kimerültek egy barlang falában, kőtáblákban, majd jött a papír, a fényképezőgép, majd a kamera, a mobil, aztán a kétezres évek elején a YouTube. Ma már egyre könnyebb tartalmat előállítani, amivel él is a világ kreatívabb szegmense. Végtelenül egyszerű elkészíteni és publikálni a videókat, és éppen ilyen egyszerű hozzáférni is, ezért, ha vlogolásra adod a fejed, elképesztően nehéz kitűnni a tömegből. Na de persze nem lehetetlen, csak nehéz! A megfelelő témaválasztás, és az önálló, saját ötletek minőségi megvalósítása a siker kulcsa.

A cél

Miért szeretnél vlogolni? Ha hobbi, vagy egyszerű unaloműzés miatt kezded el, abból még simán kisülhet az is, hogy néhány év múlva ebből fogsz élni. Tudatosan, hosszú távon kell gondolkozni ehhez, kitartónak, és nagyon jónak kell lenned. Ha azonban feladod a tanulmányaidat, vagy az állásod, és egyik napról a másikra úgy határozol, hogy mától ezt fogod csinálni, az viszont inkább orosz ruletthez hasonlít. Először egy biztos alapot kell felépíteni, elérni, minél több nézőt, fokozatosan adagolva az új ötleteket és témákat.

A témaválasztás

Ez nagyon fontos, ugyanis ezzel fogod belőni a célközönséged. Egyszerűnek tűnhet, mégis bonyolult. Mindenképp olyan vonalon indulj el, amit szeretsz, és ami iránt szenvedély hajt. Ha például a horgászataidról készítesz videókat, a pecások fognak megtalálni, és követni. Ez a közönség igen széles korosztályt foglal magába, többnyire férfiakat. Ha a gaming vonalon indulsz el, ott is zömében férfiakat érsz el, de jóval szűkebb korosztályra számíthatsz. Mivel manapság a gaming relatíve több embert vonz, mint a peca, hiába szűkebb az érdeklődő korosztály, mégis többen vannak. Mivel többen vannak, többen is célozzák meg őket, azaz a hatalmas tömeg sokfelé oszlik. Ha esetleg sminktippekkel szeretnél foglalkozni, akkor értelemszerűen nők fognak követni. Vlogolhatsz az utazásaidról, edzésről, egészségről, főzésről, vagy akár az egyszerű hétköznapjaidról is, szinte bármilyen témáról megoszthatod a tudásod, a véleményed. Nem is fontos, hogy mindig ugyanarról szóljon, sőt, a változatosság ugye gyönyörködtet! Az a fontos, hogy a nézőidet „megfogd”, és ezért újra és újra nézzenek. Itt jön képbe az egyéniséged, az előadásmódod, a hozzáállásod. Egy témát megközelíthetsz abszolút tárgyilagosan, ami komolyságot sugall, alátámaszthatsz dolgokat statisztikákkal, forrásokkal, tudományos módon. Ugyanezt előadhatod némi humorral meghintve is. A megfelelő előadásmóddal a vlogjaid akár a saját termékeidről, szolgáltatásaidról is szólhatnak, hogy minél több potenciális üzleti partnert érj el. Mindkét módszer más közönséget vonz, vagy esetenként taszít. Tanulhatsz az általad jónak tartott videósoktól, de soha ne másold szolgai módon őket!

Néhány szó az eszközparkról

Mindenképpen törekedj a minőségre, de ne ess át a ló túloldalára. Bevethetsz akár drónt is, használhatod a legszuperebb, legdrágább technológiákat, viszont nem felétlenül ezen fog múlni a siker. Attól, hogy egy videó extrém jó minőségű, még nem fognak az emberek rákattanni. A profi stúdióminőségnél sokkal többet nyom a latba, hogy mennyire vagy szimpatikus, eredeti és ötletes. Ha jól adod elő, beszélhetsz akár egy bögréről is negyed órát a mobilod kamerájába, és végig fogják nézni. A nagyon drága cuccok főleg az elején még feleslegesek. Eleinte inkább kísérletezz. Nézd meg, hogyan reagál a közönség a videóidra, képes vagy-e időről időre a tartalmadra vonzani a tekintetüket, és folyamatos megújulással magadhoz „láncolni” őket! Kezdőszettnek épp elég egy jobb telefon. A kép legyen mindig tiszta, ha épp nem sziklát mászol egy kézzel, akkor ne remegjen a kép, és a hang is legyen érthető. Ha nincs egy komplett stáb mögötted, és egyedül készíted a vlogod, szükséged lesz különféle állványokra. Szerencsére számtalan típus közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt.

Mindig jól jöhet egy mozgáskövető állvány, így nem kell folyamatosan a telefont babrálnod. Ha otthonról, vagy más zárt térből kreatívkodsz, választhatsz ledes állványt is, ami nemcsak stabilan tartja a telefonod, hanem az adott műsor hangulatához igazodó megvilágítást is biztosítja számodra. Ha folyamatosan nyüzsögsz, akár a természetben, választhatsz összecsukható, kompakt állványt. Ezeknek kicsi a helyigényük, simán elfér a hátizsákban a szendvics mellett. Háttér dekorációként használhatsz olyan programozható fali ledvilágítást is, ami képes a videód alatt szóló halk zene ritmusának követésére, vagy az általad kitalált, egyedi mintasémák lejátszására.

Legyél kitartó és egyedi, monitorozd folyamatosan a nézőid visszajelzéseit. Olyan biztos nem tudsz lenni, aki mindenkinek megfelel, de ez nem is cél. Az esetleges kritikákból, visszajelzésekből sokat tanulhatsz, ha pedig más videósok beszélnek rólad, az is lehet reklám!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!