Furcsa parazitát találtak a halkonzervben

Zoe Butler igencsak meglepődött amikor a felbontott halkonzervből egy furcsa szempár meredt rá. A 28 éves nő készített néhány képet a bizarr élőlényről és a fotókat feltöltötte az internetre, hátha valaki meg tudja neki mondani, hogy mi kerülhetett bele a konzervbe. A válasz egészen meglepő volt, ugyanis Stuart Hine, a londoni Natural History Museum szakembere megnézte a képeket és úgy gondolja, hogy a konzervben egy feldarabolt Cymothoa exigua, vagyis egy parazita rák volt.

Élösködő rák
Forrás: Twitter.com/zoelouisebutler

A Cymothoa exigua a halak nyelvén élősködik. A kopoltyúnyílásokon hatol be a hal szájüregébe, első három pár lábával a nyelv tövéhez rögzíti magát, és addig szívja belőle a vért, amíg az teljesen el nem sorvad; ezután teljesen átveszi a nyelv funkcióját, és a hal táplálékának egy részét elfogyasztja. A Cymothoa exigua az egyetlen ismert parazita, amely képes átvenni egy szerv funkcióját.

Élösködő rák

Élösködő rák

A képek a konzerv gyártójához is eljutottak. A cég azonnal elnézést kért a nőtől, és biztosították, hogy kárpótolják a kellemetlenségért, igaz ők azt állították, hogy egy magalopa rák és nem a parazita Cymothoa exigua feje került bele a konzervbe. „Nem kártérítést vagy életre szóló halkonzerv ellátást szeretnék, csak tudni szeretném, hogy mi ez. Szeretném, ha mással nem fordulhatna elő” – mondta a fiatal nő.

Élösködő rák

Egyébként már máskor is előfordult, hogy a vevők az élősködő rákból is kaptak a megvásárolt hal mellé. Angliában közelmúltban egy 62 éves nyugdíjas is talált egy kifejlett Cymothoa exiguát egy szupermarketben vásárolt halfilében, előtte pedig Írországban, egy férfi is ugyanígy járt.

Élösködő rák


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!