Franciaország a világon elsőként betiltotta az élelmiszerek kidobását a szupermarketeknek

Élelmiszer-hulladék

Jogszabály kötelezi a francia szupermarketeket arra, hogy a már eladatlan élelmiszereket a szemétbedobás helyett jótékonysági szervezeteknek adományozzák. Az élelmiszer-hulladék és a szegénység megfékezésére létrehozott új törvény be nem tartása komoly szankciókkal jár. Akár 75 ezer euró pénzbírságot vagy két év letöltendő börtönbüntetést is kaphat az a kereskedő, aki mostantól kidobja az élelmiszert.

Élelmiszer-hulladék

Franciaországban évente 7,1 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, melynek egy részét a kiskereskedők szándékosan megsemmisítik, hogy megakadályozzák a rászorulók „kukabúvárkodását”. Az új törvény értelmében minden 400 négyzetméternél nagyobb szupermarketeknek szerződnie kell egy jótékonysági szervezettel, vagy élelmiszerbankkal, akikhez eljuttatják az el nem adott élelmiszereket. A jogszabály azok ellen is fellép, akik szándékosan tönkreteszik az élelmiszereket a közelgő lejárati idő miatt. Továbbá azok a kereskedők is komoly bírságra számíthatnak, akiknél utólag megállapítják, hogy az eladatlan élelmiszerekre fehérítőt öntöttek, azért hogy megakadályozzák a hajléktalanok vagy a rászorulók kukázását a bolt közelében.

Élelmiszer-hulladék

“kukabúvárkodás” egy szupermarket szemeteséből.

A törvény arra is törekszik, hogy a fogyasztókat is nevelje. Az évi 7,1 millió tonna élelmiszer-hulladéknak ugyanis mindössze a 11 százalékát termelik a kiskereskedők, a többit a háztartások okozzák. Ennek megfékezésére a kormány oktatási programok kidolgozását tervezi, melyben mind a fogyasztók, mind a vállalkozások tanácsokat kapnak az ételpazarlás megfékezésére. Következő lépésben Franciaország szeretné elérni, hogy ezt a jogszabályt kiterjesszék az EU összes tagországára. – írja az Impress Magazin

Élelmiszer-hulladék

Élelmiszer-hulladék

Az eladatlan élelmiszereket a szemétbedobás helyett jótékonysági szervezeteknek adományozzák.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!