Flamingófiókák ezreit kell kimenteni egy kiszáradó vízgyűjtő medencéből Dél-Afrikában

Flamingófiókák ezreit menekítik ki légi úton egy szárazság miatt apadó vízgyűjtő medence területéről a Dél-Afrikai Köztársaságban. A kontinens déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt.

A védelmet jelentő hideg és nedves iszapburok eltűnése miatt a flamingók tojásainak belső membránja megkeményedik, megnehezítve a fiókák kijutását a külvilágba. A szurikáták, kutyák és héják pedig lesben állva várják, hogy a kifáradt madarak kikeljenek a tojásokból.

An update from Dr Andrew Jenkins about the flamingo situation at Kamfers Dam #NorthernCape.

Közzétette: Northern Cape Tourism – 2019. február 3., vasárnap

 

A Kimberleyhez közeli vízgyűjtő területét fiókák százainak tetemei borítják és hallani a felmelegedett tojásokban rekedt madarak csipogását. A kialakult helyzetre reagálva a helyi és az országos szervezetek, valamint a környezetvédelmi hatóságok mentőakciót szerveztek, amelyhez szakértők és állatorvosok is csatlakoztak.

A Kamfers Dam vízgyűjtő területén él a kontinens egyik legnagyobb flamingópopulációja (Forrás: Wikimedia Commons/Mark D. Anderson )

A helyi gyémántbányák üzemeltetői állták a költségeit annak a mentőrepülőnek, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába, majd Fokvárosba és más területekre is átmenekítettek madarakat. Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el a vízgyűjtőtől, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez. A szakértők szerint, ha a vízszint tovább csökken, a szülők magukra hagyhatják a fiókákat, hogy mentsék a saját életüket.

Flamingók a Dél-Afrikai vízgyűjtőn 2006-ban (Forrás: Wikimedia Commons/Mark D. Anderson (JMK)

Az új otthonokba került fiókák speciális étrendjét gabona, szardínia, tojás, garnéla és vitaminos étrend-kiegészítők alkotják, infravörös fény gondoskodik a melegen tartásukról, a szüleiket pedig tollas portörlők helyettesítik. Az etetést leszámítva gondozóik minimalizálják a fiókákkal való érintkezést.

FLAMINGOS KAMFERS DAM!!!

It is clear to see just how far the water levels have dropped & the task that is still ahead to safely recover the remaining hatchlings… more footage to follow.

Video courtesy of: Ronsard Allen

Közzétette: Saam Staan Kimberley – 2019. január 26., szombat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!