Férfi farmernadrág – a klasszikus trend

Férfi farmernadrág – a klasszikus trend

Szerencsés esetben a férfi hordja a nadrágot, de a farmer mindkét nem ruhatárában dominánsan jelen van évtizedek óta. Hogy miért szeretjük? Kényelmes, strapabíró és divatos, hordható sportosan és elegánsan, hétköznapokra és alkalmakra, ha megfelelő módon variáljuk. A férfi farmernadrág kezdetektől a magabiztos, erős, határozott férfi egyik védjegye.

A férfi farmernadrág időtlenségének titka

Bizonyára sokan gondolnak hálával Levi Straussra több mint 100 évvel az első farmernadrág elkészülte után is. Talán ő maga sem gondolta volna, hogy az általa megálmodott és létrehozott ruhadarab ilyen hosszú ideig lesz népszerű.

A farmernadrágok titka elsősorban abban rejlik, hogy bár a fazon és a funkció az évtizedek alatt sokat változott, maga az anyag a mai napig elnyűhetetlen és praktikus. Arról nem beszélve, hogy a leginkább klasszikus kék vagy a sötétebb színek szerencsésen kombinálhatók szinte bármilyen más színnel és többféle felsővel, stílussal.

A farmer az 50-es évektől mindig magában hordozta a szabadság, a lazaság szimbólumát is, és – bár talán ellentmond ennek elterjedtsége és népszerűsége, mégis – az önkifejezés egyik eszköze is.

Milyen fazont válassz?

Ez függ az életkortól, a testalkattól, az alkalomtól. A straight fit fazon mindig visszaköszön, nehéz mellényúlni vele, a koptatás, a roncsolás, a szín adhat különböző jelleget ugyanannak a szabásnak. A slim vagy skinny (nem ugyanaz!) elsősorban a fiataloknak áll jól és vékonyabb testalkatra ajánlott, de ez csupán nem más, mint íratlan szabály. Nem is tartja be mindenki.

A szár szabása és hossza attól is függ, hogy elegánsabb bőrcipővel, vagy vászoncipővel, illetve a manapság igencsak trendi sneakerrel szeretné viselni valaki. Előbbihez hosszabb, lehetőleg nem rogyott és ép szárú farmernadrág javasolt, utóbbiakhoz a rövidebb, szaggatott alj is vállalható.

A vastagabb, minőségi anyagból készült koptatás nélküli farmerek irodába, tárgyalásokra is felvehetők inggel, zakóval, elegáns övvel, a vékonyabb, koptatott, szaggatott nadrágok inkább szabadidős programokhoz illenek.

A férfi farmernadrág színe

A legtöbben azt gondolják, hogy a farmer színe egyértelműen kék, pedig a bézses-barnás anyagot csak egy idő után kezdték el indigóval színezni. Sokáig valóban a kék többféle árnyalata uralta a piacot, ez azonban mára megváltozott.

A férfi farmernadrágok színe ugyan nem olyan változatos, mint a női farmereké, de a bátrabbak és egyedibb stílust keresők is megtalálják a saját ízlésüknek megfelelőt. Övvel, nadrágtartóval lehet még tovább fokozni az összhatást.

Természetesen a konzervatívabb – kék, szürke, fekete, barna, khaki – színek viszik a prímet, mivel ezekhez talán jobban passzol a klasszikus ing-zakó párosítás is, de a bordós, zöldes árnyalatoktól kezdve akár a legvadabb verziókig bármi fellelhető a kínálatban.

Összegzés

Mind a fazont, mind a színeket és némileg az anyagát tekintve is nagyon sok változáson ment át az elmúlt másfél évszázadban a férfi farmernadrág, mégis van benne valami örök, valami jellegzetes, ami miatt azonnal megállapítjuk egy ruhadarabról, hogy az bizony farmer! Sokoldalúsága és az általa nyújtott kényelem pedig garancia arra, hogy még jó pár évtizeden keresztül megtalálhatóak lesznek egy igazi férfi szekrényében!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!