Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét Amerikában

Negyven szakorvos több mint húszórás műtét során sikeresen választott szét egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt egy New York-i kórházban. A brooklyni Montefiore Medical Center közlése szerint a 13 hónapos fiúk, Jadon és Anias McDonald előtt “a felépülés és a rehabilitáció hosszú útja áll még”.

sziami-ikrek

A fiúk egy ötször hét centiméteres felületű agyi szöveten osztoztak – írt az anya, Nicole McDonald a Facebookon. Elmondása szerint Jadon jobban viselte a műtétet, mint Anias, ráadásul az orvosok közlése szerint lehetséges, hogy ő kezdetben nem lesz képes mozgatni testének egy részét.

sziami-ikrek-2

sziami-ikrek-3

A műtétet dokumentáló CNN televízió szerint csak a két koponya elválasztása 16 órán át tartott. Mivel a fejüknél összenőtt sziámi ikrek mintegy 80 százaléka a műtét nélkül meghal élete első két évében, az operáció pedig maradandó agyi károsodásokat okozhat, a szülők nehéz döntés előtt álltak.

Az orvosi csapatban dolgozott gyermekgondozó szakember, aneszteziológus, neuroradiológus, idegsebész és plasztikai sebész is, a munkát James Goodrich gyermekidegsebész és Oren Tepper plasztikai és helyreállító sebész vezette. Goodrich már számos sziámi ikerpárt választott szét az elmúlt évtizedben.

sziami-ikrek-4

VIDEÓ:

MTI, CNN


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!