Érdekes, hogy a szakemberek többet kereshetnek, mint a mérnökök

Sokan talán azt hinnék elsőre, hogy a mérnökök mindig többet keresnek, mint a szakik. Igaz ez? Tényleg így van? Mitől függ a kérdésre a válasz – már, ha igaz egyáltalán a feltételezés? Mennyit lehet zsebre tenni a különféle szakmákkal?

Sokak számára rendkívül érdekes a kérdés, hiszen lehet szó akármilyen szakmáról – például kőműves szakiról, kárpitosról vagy háztartási gép szerelőről, mindegyiket lehet csinálni vállalkozóként. Amikor kijön a szerelő, és elkér 20-30 ezer forintot zsebbe pár óra munkáért – ismerős az érzés?

Mennyit keres jelenleg egy mérnök?

Pesten egy junior mérnöki fizetés nettó 4-500.000 Ft körül mozog, míg seniorként akár nettó 1 millió forintig is felmehetnek az árak. Viszonyítási alapként: jelenleg egy vendéglátós 30.000 Ft-os napidíjjal dolgozik Pesten, természetesen a megfelelő bejelentés és egyéb juttatások mellett.

Érdemes megemlíteni, hogy cégtől, valamint a pontos szakképesítésektől függően más és más bérek érhetők el. A gépész, mechatronikai és villamosmérnöki szakmák nagyon keresettek, az élelmiszer iparban nincsenek annyira kiemelkedő fizetések.

Mennyi egy bejelentett szaki fizetése?

Pesten nagyjából 20-25.000 Ft körül mozog egy építőipari segédmunkás napi díja. Ebből azért sejthető, hogy teljes állásban akár 4-500.000 Ft is megkereshető ezzel a szakmával. Szakképesített munkásként pedig még ennél is többet lehet elkérni a munkaerő piacon.

Vállalkozóként mi a helyzet?

Mi a helyzet vállalkozóként – ha a szakemberek munkáját nézzük? Ahogy ez általában kijelenthető – sokkal többet kérnek el az ilyen szakemberek zsebbe, mint amennyiért alkalmazottként elmennek dolgozni.

Az építőiparban a szakképzett munkások óradíja jelenleg 8000 Ft, ennek köszönhetően 160 munkaórával számolva akár 1280000 Ft is összejöhet egy hónapra. Ebből természetesen lejönnek a vállalkozó költségei, de érdemes lehet kijelenteni, hogy ezek nem tesznek ki annyira sokat egy jó szakmai vállalkozás esetén. Például, a benzinköltség nem annyira magas, ha valaki a város vonzáskörében dolgozik villanyszerelőként.

Fontos megjegyezni, hogy vállalkozóként korlátlan felelősségvállalás érvényes, ez alól kizárólag a Kft nyújthat valamekkora védelmet.

Hogyan válhat valaki szakemberré?

Hogyan válhatsz szakemberré? Sokan alábecsülik a szakképzési centrumoknál található képzéseket – azonban itt van lehetőség arra, hogy beletanuljunk a szakmába. Érdemes lehet már az elején elgondolkodni azon, hogy melyik építőipari szakmát szeretnénk megtanulni – ugyanis ezek fizetnek a legjobban (egy teljes lista található a SzakiWeb honlapján).

A képzési centrumban mindent elmagyaráznak az adott szakterületről, ez pedig nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy a vállalkozásunkat meg tudjuk alapítani.

Hol képeznek Magyarországon mérnököket?

Magyarországon ma már szinte minden egyetemet folyik mérnökképzés – a legismertebbek ezek közül például a BME, az Óbudai Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, ezeket mondják a legszínvonalasabbnak képzési tekintetben, de természetesen máshol is vehetünk át mérnöki diplomát. A kétszintű képzési rendszernek köszönhetően ráadásul minden lehetőségünk adott arra, hogy máshol fejezzük be a tanulmányainkat – ezzel a palettát színesítve. Érdemes utánajárni annak is, hogy melyik mérnöki diplomák a legkeresettebbek Magyarországon jelenleg, hiszen nem mindenhol egyformák a fizetések – ez iparáganként is nagyon eltérhet.

Miben más ez, mint a mérnöki munkák?

Sokan szokták kérdezni, hogy miben más a szakmai tevékenység, és miben más a mérnöki. Az egyik esetben tervezésről van szó, inkább gyárakban, valamint műhelyekben, a tervezőasztal mellett telik az idő, a másik esetben pedig folyamatos terepmunkát kell végezni. Az egyik esetben inkább az intellektuson van a hangsúly, a másik esetben szerelni, bütykölni, és különféle elemeket emelgetni kell.

Az együttműködés azért még fontos

Ne felejtsük el, hogy a munka rendkívül szoros együttműködést igényel mindkét fél részéről. Egy generálkivitelezőnek pontosan kell tudnia értelmezni az építészmérnökök műszaki rajzát, ennek köszönhetően a megfelelő kommunikációs képesség is elengedhetetlen.

Melyiket éri meg jobban csinálni?

Ez alapvetően a személy egyéni nézőpontjától függ. Mindkét esetben nagy a felelősség, igazából az emberi személyisége és beállítottsága dönti el inkább, hogy kinek melyik út ideális. Ha vállalkozói kedvű ember vagy, talán jobban jársz egy szaki vállalkozással, ha inkább az alkalmazotti létet preferálod, és elméleti ember vagy, akkor inkább legyél mérnök.

A konklúzió rendkívül érdekes

Te gondoltad volna, hogy a jó szakemberek, egy jó vállalkozási forma mellett többet keresnek mint a mérnökök? Márpedig ez a valóság, és nem is annyira nehéz egy jó szakmát kitanulni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!