Első magyarként az Antarktisz pereméről a Déli-sarkig akar síelni Wynne-Hughes Veronika

Wynne-Hughes Veronika első magyarként szeretne egyedül elsíelni az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig. Expedíciója november közepén indul, s a tervek szerint 2018. január közepén ér véget. Hozzávetőleg 1140 kilométert tesz majd meg szánt húzva maga után, és bár egyedül megy, lesz háttércsapata, benne orvosokkal. Két bázisuk lesz az Antarktiszon, az út során minden nap be kell jelentkeznie, meg kell adnia koordinátáit. Saját sátrában alszik majd.

deli-sark-2

Antarktisz, Fryxell-tó (Fotó: Wikipedia/Joe Mastroianni, National Science Foundation)

deli-sark-5

Fotó: Wikipedia,NOAA Photo Library/Michael Van Woert 

Wynne-Hughes Veronika túl van már egy norvégiai felkészülésen. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a felszerelések ismerete, hogy “mi miért jó, és miért nem”, folyamatosan figyelni kell a fejlesztéseket, tudni kell össze- és szétszerelni dolgokat, “például egy tűzhelyet a mínusz 40 fokban”.

deli-sark-4

Az Antarktisz a magasból (Fotó: Wikipedia/NASA/Michael Studinger)

Következő tréningje az Északnyugati-átjáróban, Kanadában lesz, ahol “lábon” még szintén nem járt – csak hajón – magyar, így ez is egy kisebb rekord lesz. Az antarktiszi expedíción fényképeket és videókat készít majd, és tárgyal egy könyvről is. Elmondta, hogy a túra engedélyeztetése rendkívül bonyolult volt, jogilag – azért, mert olyan kontinensről van szó, ahol sok országnak van fennhatósága – és környezetvédelmileg is.

deli-sark-3

Amundsen–Scott déli-sarki kutatóállomás és a ceremoniális Déli-sark (Fotó: Wikipedia/Petty Officer, John K. Sokolowski, U.S. Navy/defense.gov)

Az expedíció 30 millió forintból, szponzorok támogatásával valósul meg. Wynne-Hughes Veronika, akinek édesapja angol, édesanyja magyar, nem először vállalkozik hasonló extrém kalandra: tavaly decemberben tért vissza egy többéves útról, amelynek során hajóstoppal jutott el a világ legkülönbözőbb pontjaira. Túráját az antartkiszi kaland után akarja folytatni.

További információ: hitchhikingthe7seas.com, Hitchhikingthe7seas/Facebook, gofundme.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!