Elpusztult Báró, az ország legismertebb gólyája

Most már biztosra vehető, hogy az ország egyik kedvenc fehér gólyája, Báró elpusztult, nagy valószínűséggel áramütés érte vagy lelőtték. Az őrhalmi gólya arról volt híres, hogy elsőként érkezett haza telelésből. Nem egy olyan „tavasz” volt mikor már február utolsó napjaiban az őrhalmi iskola kéményét díszítette fehér-fekete tollruhájában.

Az iskola kazánkéménye a legmagasabb és legnagyobb fészkelőhely a községben, amely így a legkapósabb is a visszatérő hímek között. Ezért nem véletlen, hogy a csak Izraelig vonuló és így legkorábban hazaérkező Báró mindig elfoglalta, és meg is védte sikeresen a betolakodóktól.

Forrás: Papp Ferenc/MME
Forrás: Papp Ferenc/MME

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint a legkevésbé valószínű, hogy Báró hajlott kora miatt végelgyengülésben pusztult el természetes úton. Nagyon nagy valószínűséggel valamilyen civilizációs hatás végzett vele, legyen az vadászat, áramütés, vagy más baleset. A legutóbbi információ róla tavaly szeptemberből való, akkor az MME adatbázisa szerint Izrael északi részén tartózkodott, jeladója azóta néma.

Tavaly nem sokkal a sikeres vonulás után elvesztették a kapcsolatot jeladójával. Szeptember 9-ig a megszokott Bárós telelési adatokat kapták jeladójától, utána viszont az adatok egy helyre mutattak. Mivel a jeladójával korábban is volt gond, illetve előfordulhat adat kimaradás, vagy rossz időjárási körülmény, ezért az első napokban bizonytalanok voltunk. Viszont a pozíció nem változott érdemben a következő 10 napban sem, aztán a jeladó végleg elhallgatott.

Ezek összességében egy elpusztult madár jeladójának adatait rajzolják ki. Persze akár a jeladó is leeshetett volna, de erre rendkívül kicsi az esély, amikor ilyet tapasztaltunk korábban ott mindig emberi beavatkozás történt. Még egy dologra utalnak a jelek, hogy a jeladó az utolsó napokban is mozgásban volt egy kicsit. Ebből arra lehet következtetni, hogy a tetemet (jeladót), valami ragadozó, dögevő mozgathatta.

Forrás: Papp Ferenc/MME
Forrás: Papp Ferenc/MME

Báró híres fészkét egy másik gólyapár azóta már is el is foglalta. Az új hím ornitológia gyűrűt is visel, így azt is tudni lehet, hogy 2015-ben kelt ki a tojásból Ludányhalásziban egy elég kései fészekaljból, s azon a télen egészen Dél-Afrikáig jutott.

Forrás: Papp Ferenc/MME

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!