Elpusztult Asha, a Fővárosi Állatkert elefántja

Szomorú hírről számolt be közleményében a Fővárosi Állatkert: elpusztult Asha, az intézményben született, csaknem hatesztendős elefánt. Ashán csütörtöktől kezdve aggasztó tünetek megjelenését tapasztalták. Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott a viselkedése is, hiszen a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

A tünetek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító, és sajnos igen alattomos, rettegettnek számító betegség, mely az esetek háromnegyedében halálos.

A kórokozó elefánt herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak mondható. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

A megbetegedés jelentős problémákat okoz a vadonbeli és az állatkerti állományokban is, jóllehet az utóbbi esetek – az ellenőrzött körülmények miatt – természetesen jobban dokumentáltak. Azt, hogy mennyire jellemző probléma ez mind az állatkerti, mind a vadon élő állományoknál, mi sem bizonyítja jobban, mint az elefánt herpeszvírussal kapcsolatban világszerte számos kutatás folyik, több kutatócsoport is foglalkozik ezzel a kórral, mi több, a Washingtoni Nemzeti Állatkertben külön laboratóriumot is létrehoztak az elefánt herpeszvírus kutatására.

A tapasztalatok és kutatási eredmények alapján egy nemzetközi kezelési protokollt is összeállítottak, a Fővárosi állatkert orvosai is ennek alapján kezelték Ashát, sőt, nemzetközi konzíliumra is sor került, ahogyan ez más állatkertek esetében is szokás ilyenkor.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Állatorvosok a gondozókkal együtt az elmúlt napokban szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól (a vért az állatorvosok még korábban levették, arra az esetre, ha esetleg ilyen állategészségügyi problémával szembesülnénk). Ám minden erőfeszítésük dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét – olvasható az intézmény közleményében.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Asha 2013. február 14-én, Bálint napján született, Angele és Assam első borjaként. Az első napok nehézségei után, fejlődésével minden rendben alakult, egyéves korára súlya már az öt mázsát is meghaladta. Kisöccse, a 2017 novemberében született Arun érkezését is nagy érdeklődéssel fogadta, gyakran játszott is a testvérével. Asha hosszú idő után, több mint fél évszázadnyi szünetet követően, az első budapesti születésű elefánt volt. Növekedését, gyarapodását is sokan kísérték figyelemmel az elmúlt közel hat esztendőben, így nem csoda, hogy az állatkerti dolgozók mellett a nagyközönségnek is a szívéhez nőtt.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert 

Ashára emlékezve egy rövid kisfilmet is összeállítottak azokból a képkockákból, amelyek az ifjú elefánthölgy életének néhány emlékezetes pillanatát örökítették meg:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!