Először tért vissza az űrből a Földre függőlegesen egy hordozórakéta

Először tért vissza sikeresen függőlegesen a Földre az űrből hordozórakéta sértetlenül, amelyet így újra fel lehet majd használni. A bravúr hétfőn éjjel történt az Egyesült Államokban, Cape Canaveralben, és hatalmas sikert jelent a fejlesztőnek, a SpaceX amerikai magáncégnek. A hordozórakéta Falcon-9-es típusú, 15 emelet magas, azaz közel 50 méter hosszú. 11 kis műholdat juttatott fel az űrbe, majd pedig biztonságosan visszaereszkedett a SpaceX dolgozóinak kitörő ujjongása közepette. A cég korábban már többször próbálkozott azzal, hogy hordozórakétája függőlegesen visszatérjen, ám még sohasem sikerült a művelet.

Függőlegesen landolt a hordozórakéta
Felbocsátják a SpaceX hordozórakétáját a Cape Canaveral-i légi támaszpontról. A Falcon 11 kis műholdat juttatott fel az űrbe, majd pedig biztonságosan visszaereszkedett a Földre, így újra fel lehet használni a hordozórakétát. (Forrás: MTI/AP/Florida Today/Craig Bailey)

A harmadik kísérlet – idén áprilisban – kis híján jól végződött: a Föld légkörén át visszatérő rakéta reménykeltően lassan ereszkedett, az utolsó pillanatban mégis összetört azon a távirányítású tengeri platformon, amely a floridai partoktól néhány száz kilométerre várta. A mostani volt az első alkalom, hogy szárazföldre irányították vissza a rakétát. A hordozórakéták visszanyerése és többszöri felhasználása kereskedelmi-gazdasági értelemben új fejezetet nyitna az űrrepülésben. A visszatért Falcon-9 “utasainak”, a 11 műholdnak mindegyike sikeresen pályájára került. Az űrküldetésnek ez volt az elsődleges célja, ám a függőleges landolás sikere jóval szenzációsabb.

Függőlegesen landolt a hordozórakéta
A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat által közreadott képen a cég Falcon 9-es hordozórakétája függőlegesen landol a Cape Canaveral-i légi támaszponton december 21-én.

VIDEÓ:

High resolution video of landing from the helo

Szerző: SpaceX, 2015. december 21.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!