Először sikerült megmérni a legnagyobb élőlény szívverését – videó

Óriási sikert értek el a kutatók, először tudták megmérni egy kék bálna pulzusát, ezzel értékes információkat nyerve a világ legnagyobb teremtményéről. Az akár 30 méteresre és 200 tonnásra is megnövő kék bálna pulzusszáma szélsőségesen lecsökken, amikor táplálékért alámerül az óceánba: ez általában 4-8, de akár 2 szívverést is jelenthet percenként.

A kutatók tapadókorongokkal erősítettek a bálnára egy műanyag tokban lévő mérőműszert, amely az állat szívritmusát figyelte, miközben az a nyílt óceánban úszott. A bálna szívének közelébe, a bal uszonya mögé illesztett műszerrel 9 órányi adatot sikerült gyűjteniük a szakembereknek .

Fotó: Goldbogen Lab/Duke Marine Robotics and Remote Sensing

A megfigyelt maximális pulzusszám percenként 37 szívverés volt, amit akkor mértek a kutatók, amikor a bálna ismét a felszínre úszott a táplálékszerzés után.

Forrás: Alex Boersma

A Stanford Egyetem tengerbiológusa, Jeremy Goldbogen szerint a kék bálna ilyen beható vizsgálata segít jobban megérteni a szélsőségesen nagy testtömegű állatok szervezetének működését, vagyis, hogy milyen az élet és milyen ütemben zajlik az élet egy ilyen nagy testben. Minél nagyobb egy állat, annál alacsonyabb a pulzusszáma, hogy a szívnek minél kevesebb munkája legyen a vér pumpálásakor.

Az embernél a nyugalmi pulzusszám nagyjából 60-100 szívverést jelent percenként, és körülbelül 200 a percenkénti felső határ sportolás közben. A legapróbb emlősök, a cickányok szíve ezzel szemben akár ezret is ver percenként. (MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!