Először sikerült lefilmezni alvás közben a nagy fehér cápát

A nagy fehér cápák alvási szokásairól csak kevés információval rendelkeznek a kutatók, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek ennek megfejtéshez. Egy kutatócsoportnak ugyanis sikerült lefilmeznie Guadeloupe-szigeténél egy békésen szunyókáló cápát. Az Emmának elnevezett, nyomkövetővel ellátott nőstény cápát a tengerfenék közelében filmezték le egy robot tengeralattjáróval a Pelagios Kakunjá és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársai.

alvo-capa

A nagy fehér cápák még alvás közben sem állhatnak le, folyamatos mozgásban kell maradniuk, ugyanis ha abbahagynák az úszást, lesüllyednének a tengerfenékre és megfulladnának. Emma éjjel a tengerfenék közelében, Guadalupe partvonalát követve úszott a sekély vízben. Száját tágra nyitotta, hogy oxigéndús víz áramoljon keresztül a kopoltyúin. Az áramlással szemben három kilométer per órás sebességgel haladt, minimális erőbefektetéssel tartotta mozgásban magát. Olyan volt, mintha az állat katatón állapotban került volna, emiatt gondolják azt a kutatók, hogy egyfajta „alvó üzemmódban” volt.

alvo-capa-3

Korábban még sohasem sikerült ilyen felvételt készíteni a nagy fehér cápáról, éppen ezért a kutatók rendkívül boldogok voltak, hogy sikerült ezeket az érdekes pillanatokat megörökíteniük. A nagy fehér cápa egyébként idejének legnagyobb részét a legfelső vízrétegben tölti, általában zsákmányállatainak közelében, melyek lehetnek oroszlánfókák, medvefókák, cetek, más cápák és nagyobb csontos halak is. Magányos állat és állandóan mozgásban van.

alvo-capa-2

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!