Elkészült az autók felett közlekedő kínai szuperbusz prototípusa

Elkészült az autók felett közlekedő, futurisztikus kínai “csodabusz” első prototípusa, a TEB-1, amely már túl is van első sikeres tesztútját, amit a Hopej tartomány található Qinhuangdao városában tette meg. A kötött pályán közlekedő “szuberbusz” a tervezői szerint olyan, mint egy metró, csak éppen könnyebb megépíteni és ötödannyiba kerül. A fejlesztői szerint a Transit Elevated Bus (TEB) olyan gazdaságos és biztonságos módja lehet a közlekedésnek, amely megszünteti az órákig tartó dugóban állást az utasai számára.

busz-4

A most bemutatott szuperbusz kisebb az eredeti tervekben szereplő változatnál, de több változtatáson is át fog esni a tesztidőszak után. A most elkészült TEB-1 több mint két méterrel az út felett siklik, így könnyen elférnek alatta az autók, emellett 22 méter hosszú, 7,8 méter széles, a magassága pedig 4,8 méter és egyszerre 300 utast képes szállítani 40-50 km/h-s sebességgel.

busz-2

busz-3

A szuperbusz nem csak helytakarékos, hanem környezetkímélő is, mivel a végleges változata a tervek szerint 40 hagyományos autóbuszt váltana ki, amivel évente 800 tonna üzemanyagot spórolna meg és használatával 2480 tonnával kevesebb szén-dioxid kerülne a levegőbe. A járművet minél előbb szeretnék bevezetni a hatalmas dugóktól és szmogtól szenvedő nagyvárosokban, így a prototípusa az ígért időpontban elkészült. Amennyiben minden a tervek szerint halad, hamarosan megjelenhetnek az utakon az első szuberbuszok, melyek a remények szerint forradalmasítják a tömegközlekedést.

busz

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!