Elképesztő számok a valós idejű USA adósságszámlálóban

Az Egyesült Államok valós idejű adósságszámláló weboldalán igazán megdöbbentő számokkal találkozhatunk.

adossagszamlalo

Az US Debt Clock weboldal első ránézésre kissé kaotikus táblázatból kiderül, hogy az USA jelenlegi államadóssága 18,8 trillió dollár (US National Debt), ami kb. 550 milliárd dollárral haladja meg az Ország GDP-jét (US Gross Domestic Product). Az államadósságtól (US National Debt) jobbra láthatjuk azt lebontva egy főre (Per Citizen) és adófizetőként (Per Taxpayer).

Alatta az évi teljes kiadás, az USA költségvetése (Federal Spending), mellette az éves hiány, ami a kiadások és felső sor középén látható zöld színű összbevételek (Federal Tax Revenue) különbsége, amit kölcsönből kell fedezni.

A következő részben a 6 legnagyobb kiadás (Largest Budget Items) van összegszerűen lebontva, amiből az első a Medicare/Medicaid, ami az egészségügyi kiadásokat fedi. Ide tartozik a 65 év felettiek egészségügyi gondozásának költései, de a szociális hátrányban lévők és a sürgősségi esetek is.

A következő a Socail security, ami a nyugdíjköltségnek felel meg, amit a hadi kiadások (Defence/Wars) követnek. Az  Income Security a szociális kiadásokat jelenti, ami sokféle programot tartalmaz, például 45 millió amerikai kap élelmiszerjegyet, 8 millió munkanélküli segélyt, vagy több millióan lakástámogatást és még számtalan szociális programot is tartalmaz. Az ötödik a Net Interest On Debt, amik a kamatköltségek a 18,8 trillió dolláros adósságon. A hat legnagyobb kiadást végül a Federal Pension zárja 257 milliárd dollárral, ami a szövetségi alkalmazottak életjáradék és nyugdíjrendszerének kiadása.

Ezeken kívül még sok más adattal is szolgál a táblázat alábbi része, de még inkább említést érdemel a jobb oldali rész, amiből kiderül ,hogy a 322 millió amerikaiból (US Population) 119 millió fizet adót (Income Taxpayers), a munkaképes korú munkaerő (Work Force) közel 150 millió, hivatalosan mintegy 7,8 millió a munkanélküli (Official Unemployed), nem hivatalosan 15 milliónak nincs munkahelye (Actual Unemployed), 49,2 millió a nyugdíjas és 45 milliónál többen kapnak étkezési jegyet – ott ez nem fizetéskiegészítés, hanem ennyien élnek a szegénységi küszöb alatt.

Ha Ennyi adattól még nem fájdult meg a fejünk, ráadásnak a Magyar államadósságról és néhány egyszerűbben összeállított adatból megismerhetjük országunk számait is.

hundebt


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!