Elképesztő összefogással sikerült megmenteni több partra vetődött cetet Új-Zélandon

Önkéntesek elképesztő összefogásának köszönhetően sikerült megmenti hét partra vetődött cetet Új-Zélandon. Környezetvédők internetes felhívására mintegy ezer önkéntes érkezett az Északi-szigeten található Matarangi település strandjára, hogy a partra sodródott állatokon segítsenek. A mentőakció résztvevőinek a bajba került rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfineket az érkező dagállyal sikerült visszavezetniük a mélyebb vizekbe, ezzel megmentve az életüket. Négy állaton azonban már nem tudtak segíteni. Új-Zélandon nem ritkák a hasonló esetek, két éve több mint 330 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin pusztult el a szigetország déli részén.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Társas lény, általában körülbelül 10-30 fős csoportban jár, de néha a csoportok akár 100, vagy ennél is több egyedből állhatnak. Nagyon aktívak és sokszor csapkodják a víz felszínét a farkukkal vagy ki-ki emelkednek a vízből „kémkedni”.

A cet fénylő, fekete bőrén egyetlen fehér csík húzódik hosszában a hasán. A rövid, sarló alakú hátúszó a tövénél kiszélesedik. A gömbölyűfejű-delfin visszhangos bemérőrendszere a duzzadt homlok mögött helyezkedik el, az állat ennek segítségével, saját visszaverődő hangja alapján határozza meg a zsákmány helyét. Főleg kalmárokkal és tintahalakkal táplálkozik, de néha halat is fogyaszt. A többi delfinfélével ellentétben, ennek a fajoknak kevés foga van; csak 30-40 között, míg például a palackorrú delfinnek akár 120 foga is lehet. A hím testhossza legfeljebb 6,5 méter, a nőstényé 4,5 méter. Akár 50 évig is élhet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!