Elaltatták a világ leggyorsabb szárazföldi emlősét

Elpusztult Sarah, a gepárd, akiről a National Geographic 2012-ben a világ leggyorsabb szárazföldi emlőseként számolt be – közölte az ohiói állatkert, amely a nagymacska otthona volt. A Cincinnati Állat- és Növénykert közleménye szerint szerdán elaltatták az állatot. Sarah 15 éves volt, és annyira legyengült, hogy el kellett őt engedni. A gepárdok átlagosan 8-12 évig élnek.

gepard

Sarah azért kapta a világ leggyorsabb szárazföldi emlősének címét, mert a National Geographic egyik felvételén 5,95 másodperc alatt, azaz 98,2 km/h sebességgel futott le száz métert. Ezzel egyébként saját 2009-es rekordját is megdöntötte, amikor 6,13 másodperc alatt teljesítette a távot. A gepárd egy előtte húzott játékkutyát próbált elérni, a rekordot egy kifejezetten ehhez a kísérlethez kialakított pályán rögzítették és hitelesítették is. Usain Bolt jamaicai futó olimpiai rekordja ezen a távon több mint három másodperccel marad el Sarah teljesítménye mögött.

VIDEÓ:

Sarah hathetes korában került az ohiói állatkertbe, ahol Cathryn Hilker, az intézmény nagymacskákkal foglalkozó programjának alapítója nevelte fel. Sarah egyike volt az első gepárdkölyköknek, amelyek egy kiskutya társaságában cseperedtek fel. Manapság ez már bevett módszer, mert kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá teszi a gepárdokat. Sarah kutyatársát Alexának hívták.

“Teljes életet élt, és fantasztikus képviselője volt a fajának” – mondta Linda Castaneda, a program vezető gondozója. Hozzátette, hogy Sarah-nak nagyon kifejező pofája volt: mindent el tudott vele mondani, amit akart. A világ gepárdpopulációja manapság már csak 9-12 ezer példányt számlál, míg 1900-ban a becslések szerint még százezer gepárd élt a Földön.

A világ leggyorsabb emlőse

A világ leggyorsabb emlőse

A világ leggyorsabb emlőse

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!