Éhes jegesmedve tört be egy szállodába a Spitzbergákon

Egy éhes jegesmedve tört be a Spitzbergák egy mindentől távol eső hoteljébe. Az egykori rádióállomás épületében kialakított szállodában 14-en tartózkodtak, köztük kilenc vendég – közölte a Svalbardposten című helyi lap. A ragadozó az Isfjord Radio Hotel egyik raktárhelyiségbe jutott be, ahol nagy randalírozást vitt véghez és amit csak tudott megdézsmált.

Fotó: Malin Stark

A termetes jegesmedve miután jóllakott, megpróbált kimászni az ablakon, többet is kitört közülük, ám több órán keresztül nem járt sikerrel. Malin Stark, a helyi túravezető azt mesélte, hogy különös zajt hallott és amikor a raktár felé sétált először a törött üvegdarabokra lett figyelmes, majd legnagyobb meglepetésére észrevette az ablakból kikukucskáló medvét.

Fotó: Malin Stark

A szálloda munkatársai jobban látták ha értesítik a Norvég Sarkkutató Intézetet, amely szakembereket küldött a helyszínre. Az épületben ragadt jegesmedve a kiérkező helikoptert hallva igencsak megijedhetett, ugyanis ekkor valahogy mégiscsak sikerült kipréselnie magát az egyik ablakon és szélsebesen a tenger felé vette az irányt.

A Jeges-tengerben található szigetcsoporton, mely körülbelül félúton terül el Norvégia és az Északi-sarkpont között, nagyjából 3000 jegesmedve él, több mint amennyi ember. Az utóbbi évtizedekben a világ jegesmedve-populációja jelentősen lecsökkent. A jelenlegi mintegy 26 ezres egyedszám az évszázad közepére a becslések szerint kétharmadára csökkenhet. A legnagyobb fenyegetést a tengeri jég gyors eltűnése jelenti, ugyanis a jégtáblák segítségével vadásznak a fókákra, melyek a nyílt vízen lehagynák őket. A kutatók szerint a globális felmelegedés, amely az Északi-sarkvidék hőmérsékletét az átlagosnál kétszer gyorsabban emelte, teljesen jégmentes nyarakat is okozhat az Északi-Jeges-tengerben néhány évtizeden belül.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!